Икономическата криза ще раздвижи пазара на земеделски имоти през следващите месеци. Това прогнозират експертите на „Агрион“ в традиционния си годишен анализ.

Една от причините е, че доста хора ще предпочетат да попълнят семейния бюджет, без да се налага да попадат в ръцете на банки, лихвари или да си развалят отношенията с приятели.

През последните години земеделската земя се налага като алтернатива на банковия кредит. Причината е, че може да се продаде бързо и без допълнителни такси. През последния месец все повече собственици на земеделска земя избират да изтъргуват парцелите си, вместо да пустеят и да рискуват някой да ги заграби и да ги обработва без пари.

Според експерти, ако сте решили да продавате, сега е точният момент. Причината е, че цените са високи, а това може да се промени при влошаване на пандемията или още една лоша климатична година за земеделието.

През последните месеци експертите на „Агрион“ отчитат стабилен растеж в продажбите, а една от причините е финансиране за закупуване на второ жилище или друг недвижим имот.

На пазара на недвижими имоти в момента има доста хора, които искат да закупят жилище, тълкуват специалистите. Находките на пазара и слуховете за спад на цените на имотите често са причина те да се впуснат в търсене на сделка. А най-лесният начин да се финансира покупка е да се продаде наследствена земеделска земя. 20-ина декара на село често могат да донесат приход, който да е достатъчен за закупуване на къща на село или частично да се финансира закупуването на апартамент в града.

Младите търсят нива на село
Млади семейства също са двигател на пазара. Те търсят ваканционен дом или пък искат да се изнесат от апартаментите, в които живеят.
Закупуването на селска къща често води и до възроден интерес към селското стопанство. Младите се интересуват от биоземеделие, чиста храна и възможности да я произвеждат.

Това събужда търсенето на земеделски терени, в близост до населени места, в планината или край морето.

Собственици на идеални части също търсят варианти за продажба. Често собственици на земята са цели фамилии, които трудно могат да стигнат до общо решение за продажба. Затова някои от тях предпочитат да продадат своята част без главоболия с роднини и съсобственици. За всички тях „Агрион“ има решение, дори и на най-заплетените казуси. Юристите на компанията са разсичали гордиев възел и между 30 наследници, част от които живеят и зад граница.

Бизнесът търси ниви за печалба

За бизнеса кризата, освен предизвикателство, е и възможност за печалба. Затова брокерите на „Агрион“ отчитат сериозен интерес към ексклузивните имоти с инвестиционен потенциал, които отскоро се предлагат активно от компанията.

Търсенето на парцелите е високо, защото се намират на комуникативни места, като магистрали, големи градове и морски курорти и инвеститорите виждат огромен потенциал в развитието им.

Терените са подходящи за хотели, складови бази, предприятия, ваканционни селища. Парцелите са възможност и за онези, които търсят дългосрочна инвестиция. Площта на имотите варира от един до над 1000 дка, което ги прави перфектни за изграждането както на малки обекти, така и на големи производствени площадки или ТИР паркинги, например.

Любопитното е, че интересът е поделен между инвеститорите и все повече агенции за имоти, които търсят парцели за своите тенденци

Гъвкаво финансиране – изборът на фермерите

Пандемията и климатичните промени принудиха големите компании, собствениците на земя и фермерите да бъдат гъвкави. Като най-голямата компания в българското земеделие, „Агрион“ обнови и подобри условията по своите финансови продукти, за да бъде в помощ на земеделските стопани.

С новите условия всеки терен от „Агрион“ може да бъде закупен на изплащане, до 100%, при това – без самоучастие. Това е сериозно облекчение за земеделските производители, които имат възможност да купят имоти, без това да наруши финансовото им планиране или да си набавят нужното финансиране, без да се лишават от активи.

Погасяването пък е в зависимост от специфичните нужди на лизингополучателя. Фермерите могат да изберат на колко вноски и кога да изплащат лизинга си, като съобразят тези плащания с приходите, които имат по периоди.

Въпреки крехката надежда, 2021 г. още носи голяма доза притеснения и страх за земеделците. Възможно е земеделието да пострада от още една лоша година, а пандемията да продължи да вършее из страната ни.

Затова все повече земеделци ще търсят гъвкави продукти, които не ги обвързват с твърди срокове на плащане или непосилни вноски, които могат да удавят бизнеса им, твърдят експертите от „Агрион“.

Пазарът е в очакване на добри новини
Пазарът в момента е в крехко равновесие между търсене и предлагане, но и между страховете и надеждите на хората. Това означава, че през следващата година цените на земеделските парцели може и да се срутят, ако пандемията и климата са срещу нас или да скочат рязко в случай на благоприятно развитие на ситуацията.

От друга страна икономическата криза вероятно ще накара доста хора да преровят дядовите имоти и да потърсят възможности да ги продадат, за да могат да преживеят годината или пък да инвестират в нещо, което да им носи доход, казват експертите на „Агрион“. Те съветват тези, които имат спешна нужда от пари да продават сега, когато цените са относително високи, защото догодина може и да не е така.

Тези, които да инвестират в земя пък, трябва внимателно да гледат статистиката. За последните 10 години цената на земеделската земя е нарастнала с 600%. Това обаче не е било постоянна величина през годините, има периоди в които тя е вървяла надолу и такива, в които бурно е нараствала. Със сигурност обаче това е актив, който няма да загуби от стойността си в дългосрочен план.