Производителите на храна в страната са вдигнали цените си за вътрешния пазар с близо 30% за година, показват данни на Националния статистически институт към края на август. Любопитното е, че поскъпването на продукцията им за износ е значително по-малко - само с 24,2%, пише Труд.

Подобна е ситуацията в повечето браншове от икономиката. Предприятията повишават цените на стоките си за пазара в България повече от поскъпването на продукцията им за износ.

Например производителите на текстил са повишили цените си в страната с 18%, а платовете за износ са поскъпнали само с 13%.

При дрехите ситуацията е същата. На вътрешния пазар поскъпването е с 9,4%, а дрехите за износ са поскъпнали с 8,2% за година.

Явно пазарът в България приема по-голямо повишение на цените, отколкото в чужбина. Общото повишение на цените на производителите от преработващата промишленост за пазара в страната е с близо 30% за година, докато ръстът на цените им за износ е само с 16,4%, или близо два пъти по-малък.

Производителите на мебели са вдигнали цените за вътрешния пазар с 21,6%, а продукцията им за износ е поскъпнала само с 12,4% за година, показват данните на НСИ. Много интересна е ситуацията с дървения материал.

Производителите на дървен материал са вдигнали цените си за България с над 60%, докато продукцията им за износ не само, че не е поскъпнала, а дори минимално е поевтиняла.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от Комисията за защита на конкуренцията и от Министерството на икономиката да проверят на какво се дължи поскъпването на дървата и пелетите за огрев. Но от КЗК обясниха, че нямат правомощия да правят проверки за спекула.

В химическата промишленост също има огромна разлика при движението на цените на продукцията за вътрешния и външния пазар. Химичните продукти за пазара в страната са поскъпнали с 68,2% за година, докато при тези за износ повишението на цените е с по-малко от 16%.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук