"Огромното ни притеснение е, че това, което се случва във въгледобива, не е за първи път. Преди избори се създават индустриални конфликти с най-висока степен на опасност за тези, които участват в тях!" Така Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, коментира ексклузивно пред БЛИЦ нарастващото напрежение в мини "Бобов дол".
Според него евентуално субсидиране от държавата не би решило проблема, а всъщност би го задълбочило. Именно това мнение е било изказано от страна на КРИБ на днешната среща в парламента и е срещнало подкрепата на народните представители.
 
"Днес се чуха гласове - да включим ТЕЦ-овете към регулирания пазар, за да могат да се получават повече пари. И то за тока, който произвеждат на гърба на българската индустрия. Аз бих нарекъл това извиване на ръце -  

чрез миньорите да се облагодетелстват хора на пазара, без да има инвестиции и права

Това е нашето притеснение към момента. За щастие, по време на заседанието в парламента всички бяха против да се използва ситуацията под каквато и да е форма. Заявихме, че имаме горчив опит от такива ситуации", разкри още Евгений Иванов.
 
Той коментира и политическия момент в протеста на миньорите.
 
"В мига, в който парламентът излиза в предизборна кампания, се чуха тези гласове: дайте да субсидираме българския въгледобив.

Европа затваря този отрасъл, а ние искаме държавата да го субсидира

Зарадва ни факта, че нито Министерство на икономиката, нито народните представители подеха тази идея със субсидията. Тези, които си искат парите, трябва да си ги получат от този, който ги дължи", заяви изпълнителният директор на КРИБ.
 
Той гарантира, че от Конфедерацията на работодателите и индустриалците са готови да се ангажират с решаване на проблема с миньорите от "Бобов дол":
 
"Ние като КРИБ ще окажем пълно съдействие и на Министерство на труда и на Социалното министерство - това са някъде около 400 души, които биха останали без работа.

Поехме ангажимент да намерим достойни работни места в наши предприятия за тези хора

За да работят спокойни. Ето това ще направим, но не може да се спекулира с това, че тези хора ще останат гладни и жадни, само и само, за да субсидира държавата българския въгледобив. Затова гарантираме - КРИБ ще помогне на тези, които останат без работа!"
 
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ