В анализ на JP Morgan оповестен снощи се прогнозира, че експозициите на европейските банки в Централна и Източна Европа може да изискват набирането на допълнителен капитал за цели 50 млрд.долара до 2010г. Този анализ на JP Morgan може да поднови дебатите на финансовите пазари от последните седмици относно уязвимостта на европейската банкова система от голямото присъствие на банките в този регион, пише Finance.news.bg.
Според анализатори на JP Morgan Chase, 32 европейски банки може би ще се нуждаят от 32 млрд. евро до 40 млрд.евро допълнителен капитал.
Експозициите на скандинавски банки в региона на Източна Европа се оценяват на 8 млрд.евро, на австрийските банки на 5 млрд.евро, а на гръцките банки на 4 млрд.евро.
Според JP Morgan това ще създаде допълнително напрежение във европейската банкова система тъй като европейските банки вече отписаха и т.нар. "токсични" активи за 270 млрд.евро.
Този анализ на JP Morgan идва само ден, след като финансови власти в 6-те страни-членки на ЕС на Източна Европа (вкл. и България) в съвместно изявление тази сряда омаловажиха рисковете за Западна Европа идващи от техните големи финансови експозиции в Източна Европа.
Според JP Morgan сегашните условия се различават силно от азиатската финансова криза през 1997г. и кризата след падането на Берлинската Стена през 1990г.
Анализаторите смятат, че има възможност много от банките с концентрирани експозиции в региона, да бъдат ударени сериозно, като тази група от финансови компании, за които има вероятност да бъдат ззасегнатизасегнати банки включва австрийските Raiffeisen International и Erste, португалската Millennium BCP; шведските SEB и Swedbank; датската Danske Bank и гръцките банки Alpha Bank, Piraeus Bank и EFG International.
Според JP Morgan, за банките с по-голяма диверсификация на техните експозиции, като италианските Intesa Sanpaolo и UniCredit Group, рискът в Централна и Източна Европа изглежда по-добре управляем.
Австрийската финансова групировка Erste Bank, чийто експозиции според JP Morgan в региона се оценяват на 1.1 млрд.евро нарече този анализ на JP "грубо опростен" и обяви, че не вижда каквато и да е необходимост от по-нататъшна рекапитализация. /БЛИЦ