След анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи и след направени изчисления, съгласно ценовия модел, Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на природния газ от 1 ноември 2022 г. да бъде в размер на 166,13 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец октомври утвърдената от регулатора цена е 233,36 лв./MWh, което би било намаление с близо 29 на сто.

"Цената на газа за месец ноември ще бъде значително по-ниска от посочената в първоначалното заявление и се очаква да бъде под 130 лв./MWh", заяви на откритото заседание изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. Така цената ще е с около 45% по-ниска в сравнение с месец октомври, а намалението спрямо септември е 64 на сто.

Шефката на "Булгаргаз" със страхотна новина за драстичното поевтиняване на газа през ноември

"Предвижданото понижение е в резултат на изгодните доставки по газопровода IGB, по който получаваме пълните количества азерски газ на договорената цена. Важна роля за по-ниската цена има и чувствителното намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и постигнатите изключително добри отстъпки на търговете за доставка на втечнен природен газ. Спрямо актуалните газови индекси тези отстъпки варират между 38 и 50 процента", поясни Деница Златева.

Тя допълни, че "Булгаргаз" продължава да нагнетява свободни количества газ в хранилището в Чирен и е постигнат обем от 300 млн. куб. метра. До края на месец октомври всички свободни дневни количества ще продължат да бъдат нагнетявани в газохранилището.

"Ако на 1 ноември КЕВР утвърди цена от около 130 лв./MWh, това ще бъде най-ниската цена от месец март досега", подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Според него другият съществен елемент за по-ниската цена за месец ноември е, че търговете на "Булгаргаз" са проведени при прозрачна процедура, което дава много добри резултати, предвид големия брой участници в тях.

Председателят на регулатора информира също, че към момента газохранилището в Чирен е запълнено на 88% и при максималния възможен темп на нагнетяване от 0.5% дневно, до 1 ноември неговият обем ще достигне 90 на сто, което е над европейските изисквания за 80% запълняемост.

Заради очакваното поевтиняване на природния газ няма да се наложи регулаторът да повиши цените на парното и топлата вода от 1.01.2023 г.

"Очакваната цена под 130 лева на мегаватчас се доближава плътно до определената от КЕВР прогнозна годишна цена на природния газ. При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия", подчерта председателят на Комисията.

Според него това ще облекчи финансовото натоварване на топлофикациите, в чиито цени за топлинна енергия е призната цена на газа от 120 лв./МВтч. По думите му поевтиняването на природния газ се отразява и на борсите на електроенергия.

Категоричното становище на Комисията е битовите потребители да останат на регулирания пазар до края на 2025 г. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук