Цените на топлоенергията и на електроенергията за бита няма да се вдигат от Нова година. Това каза днес Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) след заседание на Комисията.

"Основните причини са меката зима и рязкото поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса", добави той.

"Цената на природния газ за януари ще е значително по-ниска от поисканата от "Булгаргаз" по-рано този месец от 204,53 лева за 1000 куб. метра без данъци и такси", каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. По думите й окончателното предложение на компанията ще е с поне 18 лева по-ниско, тоест цена от 186,53 лева за 1000 куб. метра.

"Дружеството е успяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището "Чирен", каза Златева.

"За 2023 година са гарантирани всички количества природен газ от шестима доставчици. Диверсифицирахме не само доставчиците, но и маршрутите на природен газ, за да сме сигурни, че няма да има прекъсване на доставките", съобщи още тя.

"В момента няма ползване на природен газ от "Чирен" и хранилището е с 20 процента повече газ от други години", каза Иван Иванов. Той посочи, че утре изтича договорът на "Булгаргаз" с "Газпромекспорт" и се вижда, че България може да се справи и без доставки от Русия. По думите му газовите хранилища в Европа са пълни и ако още няколко дни се задържи топло време на континента, може да имаме газ за три месеца, дори при спиране на доставките на синьо гориво.

"Предприети са мерки за финансово оздравяване на "Булгаргаз". Дружеството няма неразплатени суми към доставчици и към държавния бюджет. Ако се изключи "Топлофикация София", дължимите суми се събират в кратък срок", каза Деница Златева.

"Столичната топлофикация през декември почти изцяло е изплатила авансово ползваното количество природен газ", каза още тя. Количествата синьо гориво през последните месеци са по-малко от други години, уточнява БТА.

"Булгаргаз" е на печалба от малко над 9 млн. лева към края на ноември", каза Златева.

"Цената на природния газ ще стане ясна на закрито заседание на КЕВР на първи януари от 15:00 часа и веднага ще бъде обявена", каза Иван Иванов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук