Около 130 лева за мегаватчас се очаква да е цената на природния газ, която ще подадем за 1 ноември. Това е с 45% по-ниска цена от тази за октомври, а спрямо септември намалението е с 64%. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Това намаление означава огромна подкрепа за бизнеса, добави тя.

На първия търг се появиха много добри оферти и на база на тях получихме много добри отстъпки. Ако бяхме продължили да купуваме по предишните оферти, цената за ноември трябваше да е с 42% по-висока от сегашната. Този нов подход доведе до там, че за два месеца цената падна с 64%, заяви Златева.

Тенденцията е устойчива, другата седмица ще обявим резултатите от търга за втечнен природен газ, но не очакваме резки промени в цената за декември.

Все пак започва и отоплителният сезон, но основната ни цел е да поддържаме стабилни нива на природния газ. Затова и стартирахме годишния търг за природния газ. Има доста оферти, съобщи шефката на "Булгаргаз", като уточни, че едно от условията ни е да не са от държави, които са под санкционни режими.

В отговор на въпрос Деница Златева каза, че в България не влиза руски природен газ по договора с "Булгаргаз". Такъв газ влиза през Балкански поток за Сърбия и Унгария, продължават и доставките за Гърция, но в България по договора с "Булгаргаз" – не, поясни тя.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" отбеляза, че договорът на държавното дружество с "Газпром" изтича през декември 2022 г.

Стратегията на "Булгаргаз" е да осигури алтернативни доставки. Мисля, че се справяме доста добре. Ако се се стигне до арбитраж, ние ще предприемем съответните действия. Ние изпълняваме условията на договора, не сме приели променените условия и изпълняваме задължението си всеки ден да подаваме заявка за доставки, заяви още Златева.

Тя увери, че няма опасност за доставките на природен газ за топлофикациите в цялата страна. Парно ще има за всички, подчерта Деница Златева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук