Българо-германският консорциум "Кей Джи Меритайм Шипинг" закупи 70 % от капитала на параходство "Български морски флот" (БМФ), след като Тодор Николов, директор на Агенцията по приватизация и Явор Илиев, изпълнителен директор на частната компания подписаха договора за приватизация.
"Кей Джи Маритайм Шипинг" придобива 70% от акциите на дружеството за 440 млн. лв., или 57.67 лв. за една акция. В следващите 10 години компанията се ангажира да инвестира близо 780 млн. лева в БМФ и да закупи 25 нови кораба.

Транспортният министър Петър Мутафчиев заяви след подписването на договора, че 350 млн. лева от сумата по сделката ще се внесат в Сребърния фонд. Фондът ще служи за покриване на недостига в бюджета за държавното обществено осигуряване, за да се избегнат ефектите от застаряването на населението, ниската раждаемост и емиграцията.

Трийсет на сто от акциите на купувача на БМФ "Кей Джи Маритайм Шипинг" са на българската компания "Адванс Пропъртис" – собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те пък притежават фармацевтичното предприятие "Биовет Пещера" и имат инвестиции в недвижими имоти. Останалият дял е на "Кей Джи Маритайм Партнърс", в която 99% държи германският корабен чартьор "Мартрейд Шипинг енд транспорт", регистриран в Дюселдорф, а останалият процент е на индийския корабен мениджър "Акорд Шип Мениджър".

Според стратегията за раздържавяването на БМФ трийсетте процента, които сега остават собственост на държавата, ще бъдат предложени на новия собственик при цена на акция не по-ниска от цената предложена за мажоритарния пакет, след пет години, при условие, че е изпълнена инвестиционната програма за този период (372.5 млн. лв.) и няма установени нарушения по приватизационния договор.

Това е третата голяма приватизационна сделка на правителството на Сергей Станишев в сферата на транспорта. То финализира приватизацията на Параходство "Българско Речно Плаване" и на авиокомпанията "България Ер".

“Химимпорт”АД на варненската групировка ТИМ спечели приватизацията и на речното параходство и на авиационното дружество, но не направи оферта за закупуването на БМФ, въпреки че беше сред компаниите, закупили документация за участие в конкурса. /Медиапул.бг