Трудни дни, но не простиращи се до хиперинфлация, предрече банкерът Левон Хампарцумян пред bTV.

"Немската икономика се забавя, евентуално това би се отразило на България и на фирмите, които активно търгуват.

България мина по-добре през последиците от COVID и войната в Украйна, отколкото се очакваше, но това не е гарантирано сега, ако не си опичаме акъла и не успеем да превърнем дефектите в ефекти", добави той. 

И добави, че трябва да сме готови за икономически по-трудни времена. "Инфлацията не е галопирала. Краставицата най-вероятно пак ще стане 6-7 лева до Нова година, но това не е цената на краставиците в България, а цената около Нова година", уточни банкерът. 

Хампарцумян отчете, че продуктите, които купуваме в ежедневието ни, поскъпват. А това не се дължи единствено на ефектите от COVID и войната. Като основополагащ фактор за ръста в цените на стоките той посочи грешната енергийна политика на Европейския съюз.

"Зелената сделка е хубава като намерение, но с изпълнението си създава дисбаланси, за които плащаме доста скъпо. Зелените идеи печелят избори, но не плащат сметки", коментира експертът. 

По думите му, ще обеднеят само тези, които не могат да намерят пътя си в матрицата, в която оперираме, а именно - пазарната икономика.

"Обедняване ще има само за тези, които не могат да продадат уменията си и стоките и услугите, които произвеждат. Работа на всеки един индивид в матрицата, в която оперираме, е да си търси пътя. Всеки намира различни начини да го направи.

На истински затруднените хора трябва да се помага. Но трябва да сме сигурни, че помагаме на тези, които имат нужда от помощ. Не може някой да полага 20 години усилия, за да стане лекар и да получава 200-300 лева заплата повече от някой, който вика само "дай, дай" и си е бъркал в носа", категоричен бе Левон Хампарцумян.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук