Исканото увеличение за август от "Булгаргаз" значи едно - сериозен шок за индустрията и топлофикациите, и поредно поскъпване за потребителите, заяви пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт Иван Хиновски.

"За топлофикациите значи твърдо поскъпване до края на сезона, дано да е последното голямо. Ще получат някъде между 15 и 20% повишаване на топлинната енергия, е моята прогноза, като се базирам на опита досега", посочи енергийният експерт Иван Хиновски.

Очакванията са исканата от "Булгаргаз" цена на природния газ от близо 298 лв. за мегаватчас за август, да се запази, което значи труден отоплителен сезон за всички.

Хиновски е категоричен, че не може да се очаква много от служебното правителство, а броят на посредниците на газ трябва да се сведе до един.

"Министърът на енергетиката отчита главоломни успехи. Грешен подход без енергийна дипломация. През "Турски поток" влизат 100% от потребностите на газ за България, изнасяме дори за Украйна, но той не е чрез договора на "Булгаргаз", а на търговци, които продават на "Булгаргаз", каза Хиновски.

По думите му очакваният природен газ от трите танкера и азерският ще осигурят едва половината от потребностите на България за последното тримесечие на годината.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук