Христо Ковачки стана собственик на Общинската застрахователна компания (ОЗК). Неговата фирма "Ел Ем Импекс" беше единственият кандидат на търга с явно наддаване, който се проведе днес в Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП), съобщи "Дневник". Поради липсата на други кандидати Ковачки придоби 65.55% от акциите на ОЗК на първоначално обявената тръжна цена от 9.6 млн. лв. Средствата трябва да бъдат платени в едномесечен срок от утвърждаването на сделката от Надзорния съвет на агенцията, каза Иван Димитров, изпълнителен директор на СОАП.
Четири компании бяха закупили тръжни документи. Три от тях бяха свързани с Христо Ковачки - "Минна компания", магазини "Европа" и "Ел Ем импекс". Четвъртият кандидат беше словенската "Zavarovalnica Triglav". Комисията за финансов надзор е дала разрешение единствено на "Ел Ем Импекс", която е 100% собственост на Ковачки да участва в търга, каза Иван Димитров.
Преди две години Ковачки изкупи около 20% от ОЗК от частните акционери застрахователните дружества "Енергия" и "Алианц" и "Авеста трейд".
ОЗК е сред най-малките компании в сектора, като пазарният й дял е под 1%. Дружеството е атрактивно заради лиценза и стабилната си позиция. Застрахователната компания беше създадена през 1996 г. с идеята всички общински служби и дейности да бъдат застраховани от нея, но това на практика не се случи. /БЛИЦ