В Германия се надяват да убедят Пекин да окаже натиск върху Русия в името на Украйна. Професор Гао Джиан от Шанхайския университет за международни изследвания обаче смята, че ако някой е трябвало да промени курса, това трябва да е Берлин, който се оставя да бъде манипулиран, понасяйки най-големите разходи за конфликта.

В интервю за Berliner Zeitung Джиан подчертава, че Китай поддържа нормални отношения с Русия и е негово право да „развива и защитава своите национални интереси“.

Критикуването на Пекин за това е „неоправдано и неуместно“.

Освен това Пекин винаги е готов да допринесе за преговорите между Москва и Киев, както и по отношение на европейската архитектура за сигурност.

„Мнозина в Китай вярват, че войната в Украйна можеше да бъде избегната, ако преди две години Западът беше гарантирал на Русия, че Украйна няма да бъде приета в НАТО“, продължава Джиан.

Но Западът „постъпи недалновидно“ и провокира конфликта. В същото време имиджът на Германия в Китай също пострада.

„В Китай Германия се смята за вид изкупителна жертва за Украйна“, каза Джиан. Берлин, според него, плаща твърде скъпо за конфликта.

„Германия пожертва ниските цени на енергията. Производствените условия са се влошили, капиталите се изтичат към други страни. Като цяло ситуацията в германската икономика е много лоша в момента“, каза Джиан.

"Германия трябва да направи нещо, вместо да се оставя да бъде манипулирана", отбеляза експертът.

Според него Берлин трябва да помисли за своите интереси, но и за интересите на Русия и Украйна и да предложи мирен план, защото „ако едната страна винаги се придържа към принципите си, без да се съобразява с интересите на другата, няма да има мир, но война ще има.”