Този въпрос отправи Емил Димитров – Ревизор - председател на парламентарната комисия за борба с контрабандата и сивата икономика пред главния прокурор и министрите на финансите и вътрешните работи задочно към въпросните „дежурни експерти“ от неправителствения сектор. Те ще бъдат поканени следващата седмица на заседание на комисията.   

От години „дежурни експерти“, които се изявяват и по темата за нелегалната търговия с цигари повтарят една и съща мантра: „легалните български производители са източникът на контрабандни цигари“.

Фактите засега говорят за друго, особено ако се вземат предвид и конкретните реализации на правоохранителните и правоприлагащи органи в лицето прокуратура, МВР и Агенция „Митници“. Оказа се, че разбитите през последните години нелегални фабрики за цигари масово бълват изпипани ментета на марки на български и чуждестранни легални производители.
 

Само преди година, до миналото лято на вероятността да има незаконни фабрики за цигари на територията на страната, експертите от неправителствения сектор, а и от някои институции са гледали с насмешка. Самият факт, че през последните няколко години бяха разбити една дузина фабрики в Централна и Западна Европа с българи в тях предполагаше с голяма доза достоверност, че е много вероятно и в България да има такива нелегални фабрики.

Дето се казва: имаме тютюна, имаме опита, имаме експерти по фалшифициране, логистици, компетентни технически лица, работници и инженери от тютюневата индустрия, останали без работа по една или друга причина. Всички предпоставки за организиране на нелегални производства у нас са налице. Оказа се, че не само предпоставките са налице, а и че всяка от разкритите впоследствие фабрики е правила по един ТИР цигари седмично.

Та и преди, и сега обаче, някои дежурни експерти и представители на неправителствения сектор, със своите анализи въобще не коментират темата – нелегалните фабрики за цигари, които бълват ментета и заливат нашия и чужди пазари. Дори не я и приемат насериозно. Те говорят, че нелегалните цигари били т.нар. illicit whites) или цигари, произведени от легалните производители, но разпространявани нелегално.

Същевременно легалните производители са от месеци и години под постоянен мониторинг от митничари и жандармерия, както са се уверили лично и представители на парламентарната комисия за борба с контрабандата. Същевременно под носа им, съвсем необезпокоявано нелегалните фабрики бълват прекрасни ментета на популярни марки на легалните производители.
 

През 2011 г. са били Виктори и ЕлЕм. Днес са Мурати и Роял. Утре ще са Марлборо и Ротманс, и какво ли още не.

Институциите не поставят под въпрос конкретните цифрови данни за нивата и тенденциите в нелегалната търговия на цигари, представяни в изследването на Nielsen, дори се позовават на тях. Цифровите данни са базирани на социологически и математически модели и вероятно са обективни. Но последващите изводи на експертите, които се позовават на тях, драстично се разминават с реалността.

Самото изследване на международната компания Nielsen по метода на „събраните празни кутии от цигари“ и международните компании , които го финансират не твърдят, че то дава реалната текуща картина на нелегалния пазар, а че очертава само тенденции.

Тенденцията е ясна и красноречива – контрабандата на цигари в България е на рекордно ниски нива. Показател по който могат да ни завидят всички други държави-членки на ЕС. Това е в резултат на сериозния ангажимент правоохранителните органи, на правителството и лично на премиера Борисов през последните години.

От тук нататък обаче интерпретациитена експерти като Тихомир Безлов и други дежурни коментатори по темата от неправителствения сектор не само са в противоречие със самото изследване на Nielsen, но и с действителността като цяло.

Според тях основен проблем в нелегалната търговия с цигари остават българските легални производители. В действителност, всички изследвания на Nielsen (на тримесечна база) от последните близо 2 години сочат, че най-контрабандираните марки са притежание на чуждестранни производители като Филип Морис, Карелия и Бритиш Американ Табако.

Българските експерти обаче не коментират този странен феномен. За тях като че ли това е тема табу. Грантовите външни експерти не коментират и феномена и през призмата на огромния брой нелегални фабрики, които са произвеждали ментета на популярни марки цигари през последните години. В техните анализи този феномен не съществува.       
 
Срещу тези безспорни факти и в задочен отговор на отправения от председателя на парламентарната комисия за борба с контрабандата въпрос, Тихомир Безлов отговаря отново с мъглявата, риторична формулировка: „а какво правим, когато нелегални цигари са произведени от машина на легален български производител?“.

Този въпрос сам по себе си е много странен. Вероятно г-н Безлов лично е присъствал в производството на визирания от него производител и е седял пред въпросната машина докато тя е произвеждала нелегалните цигари. Или г-н Безлов има толкова задълбочена експертиза, че щом види една кутия цигари, веднага може да определи къде точно и на коя точно машина тя е била произведена.

Способност за която би му завидял всеки, но е малко вероятно да има общо с реалността. Или пък г-н Безлов разполага с изключително недостъпна оперативна информация, с която разполагат в дълбока конспиративност само разследващи органи.

Това също би било странно, защото подобна оперативна информация по принцип е класифицирана и до нея не би следвало да има достъп представител на неправителствения сектор. Нашите служби не са разграден двор.

Та къде е истината?