Американска компания предлага да построи 234 мили от граничната стена на президента Тръмп само за 1,4 млрд. долара, като малка част от 8-те млрд. долара, които администрацията на Тръмп се надява да използва за този проект, пише в. Washington Examiner, цитиран от "Фокус".

Президентът и главен изпълнителен директор на Fisher Sand and Gravel Company Томи Фишър заяви, че правителството ще плати много и заяви, че за 4,31 млрд. долара той може да изгради стената и да включи павирани пътища и гранични технологии плюс гаранция.

„Целта ни е да пробием през правителствената бюрокрация“, заяви Фишър пред Washington Examiner. „Ако правят малки поръчки, каквито са сега ... това няма да го намали“.

От 8 млрд. долара, които Тръмп се надява да похарчи, той вече има 1,375 млрд. долара от тази сума от Конгреса, която може да се използва само за изграждане на огради в долината Рио Гранде. Тръмп се опитва да пренасочи още 3,1 милиарда долара за финансиране за повече гранична стена и 3,6 милиарда долара чрез своята декларация за извънредни ситуации, която Конгресът и съдилищата ще оспорят.

Фишър добави, че приблизително 1,4 милиарда долара са достатъчни, за да се построят 20 мили от стената в долината Рио Гранде, плюс още 214 мили. Тази сума обаче може да се използва само в долината Рио Гранде, според законопроекта, който Конгресът одобри и се очакваше да се използва само за около 55 мили ограда от стоманени ламели.

Инженерният корпус на армията не е готов да започне да проучва как да похарчи 8 млрд. долара, заяви представител за Washington Examiner миналата седмица. Корпусът обмисля как да харчи пари, които Конгресът даде на департамента за вътрешна сигурност миналата фискална година и не е поискал оферти от частния сектор, защото все още е в процес на възлагане на обществени поръчки.