С близо 25% са се увеличили цените на храните в световен мащаб само за изминалата година. Това показват данните от Организацията по прехраната и земеделието към ООН.

У нас увеличението е подобно. Най-много засега са поскъпнали зеленчуците. Обратна е тенденцията при свинското месо, което поевтинява заради вноса от чужди пазари, информира България Он Ер. 

Поскъпването на храните все повече свива потребителската кошница. "Не са само зеленчуците, почти всички стоки, вече хлябът е 1,99 лв. - 850 грама", сподели пазаруващ.

"4,70 лв. е килограм свинско, а краставиците са 5 лв., това е абсурд", коментира друг потребител.

Поскъпването в света е най-мащабното за последните години, а от всички храни най-много са поскъпнали растителните масла и захарта. Тенденцията в страната е за ръст, най-вече при зеленчуците с около 30%. Причината е увеличението в цената на енергийните разходи. 

"Резултатът е следният - 70% от оранжериите затвориха, през зимата и ранната пролет няма да има български краставици и домати на пазара. По-изгодно е да затворят, защото непосилните цени на тока и газа формират в себестойността на продукцията толкова много разходи, че те стават непродаваеми", каза земеделският производител Красимир Кунчев.

При месото тенденцията е обратна. Заради вносните продукти, българските производители са принудени да свалят цените.

"Работим изцяло на загуба, защото всичките ни разходи се увеличиха в пъти, а приходите не се увеличават", коментира управителят на свинекомплекс д-р Миленка Димитрова.

Високите цени на тока и зърното обаче ги натискат все повече.

"Едно свиневъдство е изцяло енергозависимо, ние не можем да си произведем фуража без ток, не можем да нахраним животните, да ги напоим", допълни тя.

А най-потърпевши са потребителите. Споделят, че на пазара липсва българското производство, което е много по-качествено.