Две седмици преди Великден цените на козунаците варират от 2 до 100 лева. Разбира се, това са бутиковите козунаци. Цените на традиционните за деня козунаци и яйца вече бележат повишение по места.

В пекарна "Вършец" се носи аромат на ванилия и лимон, шоколад и стафиди. Там тече трескава подготовка за Великденските празници.

"Има много малко увеличение - около 20%, яйцата са със същата цена, брашното е малко увеличено, захарта е на същата", сподели сладкарят Петя Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Цената след изпичане и опаковане е същата като миналата година, пояснява тя. Крайната стойност на продукта се определя и от региона, в който се продават козунаците.

"При нас няма покачване в цената на крайния продукт, защото сме в провинцията. Ако вдигнем цената, няма да има търсене. Заради това цената ни е същата като миналата година. Половин кг е 7 лв., 200 грама е 3 лв. Това са обикновените, които са със стафиди, ванилия и лимонова коричка", каза още Петя.

Какво предпочитат гражданите на Вършец и гостите на китното градче?

"Предпочитат да дойдат и да си вземат готов, поне последните години, в които правим козунаци. Повечето хора предпочитат домашен козунак, той е труден за обработване, трябва много неща да се знаят", споделя още тя.

Повечето клиенти на пекарната държат на вкуса от миналото - онзи вкус от старите рецепти на пожълтели тефтери.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук