Какво трябва да знаете при тегленето на ипотечен кредит? Как се отразява инфлацията и какви са тенденциите за 2022г. ? За какво да се подготвите? На всички тези въпроси отговаря финансовият експерт и кредитен консултант към "Кредит център" Ивелин Врайков.

"Първото и основно нещо преди да се предприеме стъпката - теглене на ипотечен кредит е определяне на бюджета. Клиентът трябва да е наясно какъв кредит може да си позволи. Въпросите, които най-често задаваме са "До каква месечна вноска човекът може да си позволи да отделя от дохода си за кредита. На база на това се структурира неговият кредит и се определя размерът, както и срокът за погасяване. Най-важното нещо, разбира се, са доходите, тъй като банката се интересува най-вече от това как клиентът ще плаща дълга си.", обяснява Врайков.

"Съветът, който давам винаги на клиентите си е да имат някакво, дори и малко самоучастие. В масовият случай банките финансират до 85% от пазарната оценка на имота и е добре клиентът да има поне 15% собствени средства. С тези 15% той ще има възможност да плати капарото на продавача по предварителен договор и да има средства за разходи по нотариалното прехвърляне.", разяснява финансистът.
 "Това, което е важно да се знае е, че клиентът трябва да плати данък към Общината за придобиване на имота, нотариална такса, такса по учредяване на ипотеката, такса - пазарна оценка, комисион към агенцията, ако използва такава при покупката, и такса в агенцията по вписванията, което сумарно представлява до 8% от пазарната цена на един имот. Често клиентът си мисли, че ако имотът струва 100 000 евро, на него му трябват толкова, но това не е така.", уточнява Врайков.

"През 2022 година очакваме нов рекорд по изтеглени кредити. За 2021 година банките предоставиха кредити от около малко над 5 млрд. лева.", разкри той.

"В момента лихвените проценти варират между 2.4-2.5%, но се очаква през тази година да падат още като прогнозата е да стигнат 2%-2% и малко .", категоричен е експертът.

Целият разговор между Ивелин Врайков и консултантът по недвижими имоти в "Имотека" - Анета Краджова, вижте във видеото по долу: