Кристалина Георгиева излезе с първи думи, след като стана ясно, че е избрана за шеф на МВФ. Тя реагира с пост на страницата си във Фейсбук.

"За мен е чест, че бях избрана за изпълнителен директор на Международния валутен фонд. Очаквам с нетърпение да се присъединя към МВФ и помагам на нашите 189 държави-членки. Заедно ще работим за изграждането на по-силни икономики и подобряването на живота на хората навсякъде.

От 1-ви октомври отварям нова страница от моя професионален живот. Заедно с новия си екип в Международния валутен фонд ще работя за стабилна икономика и устойчив растеж в 189-те държави членки на Фонда.

Официално: Кристалина Георгиева застава начело на МВФ

Международният валутен фонд избра Кристалина Георгиева за свой управляващ директор. Българката бе единствения кандидат за поста на Кристин Лагард, която се оттегли на 12 септември.От самото начало Георгиева бе подкрепена от френския президент Еманюел Макрон и има негласното одобрение на САЩ. Πpeз минaлия мeceц тя cпeчeли пoдĸpeпaтa и нa знaчитeлнa чacт oт Eвpoпeйcĸия cъюз."

След избора на Кристалина Георгиева от фонда бе разпространено и по-подробно нейно изявление. 

"За мен е голяма чест да съм избрана за следващ управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ)", се казва в изявление на Кристалина Георгиева, разпространено от пресслужбата на Фонда.

По думите й предупредителните сигнали святкат и трябва да сме готови да бъдем подложени на изпитание.

„В тази обстановка незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове.

Не бива обаче да губим от поглед дългосрочната си цел – подкрепа за разумни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората.

Това означава, че трябва да се захващаме и с проблеми като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени.”.

Кристалина Георгиева благодари на членовете на Фонда в цял свят и на Изпълнителния съвет за получената подкрепа и за оказаното доверие.

„Нека започна с отбелязването какъв късмет имам, че моята приятелка Кристин Лагард беше мой предшественик. Нейната визия и водачество са допринесли толкова много за продължаващия успех на фонда.

За мен е привилегия и огромна отговорност да съм начело на тази уникална институция, с впечатляваща история и първокласни служители. Встъпвам в тази роля с твърда вяра в мандата на Фонда. Виждала съм лично в моята страна и в много други страни от колко голямо значение е Фондът за страните в криза и колко е важно да проправим път към стабилността и устойчивия растеж.

Поемам новата си роля ясно осъзнавайки предстоящите големи предизвикателства. Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме нараства в много страни.

За готовността ни да действаме от решаващо значение е опазването на финансовата сила на Фонда, както и подобряването на усилията му за надзор и развитие на капацитета.

В работата с екипа ми моята цел е допълнително да укрепя Фонда, като гарантирам достатъчни ресурси и добро управление, винаги безпристрастен, прогресивен и вслушващ се в нуждите на нашите членове.

Очаквам с нетърпение да работя с всичките ни 189 страни-членки, Изпълнителния съвет и служителите и с всичките ни партньори в следващите години.

Официално започвам работа на 1 октомври, но както виждате, вече съм силно ангажирана с това ново предизвикателство. Благодаря."