Председателят на Обединения блок на труда, икономистът Кръстьо Петков заяви в интервю за Агенция БЛИЦ по повод световната икономическа криза и отражението й в България, че зимата на Виденов по последици ще бледнее пред това, което ще стане, ако не се предприемат спешни, драстични, радикални антикризисни мерки.
- Г-н Петков, Конгресът на САЩ не прие спасителния план, как ще се отрази глобалната икономическа криза на българския гражданин?

Според мен започва голямата депресия 2 от 75-76 години по-късно и отново взривните механизми и центрове са отвъд Океана и централните банкови финансови кръгове в Европа, така че България е в много голяма степен зависима от това, което се случва там и всички приказки, че ние сме защитени от валутен борд, излишък и т.н. са несъстоятелни. Ако българският гражданин има поне минимална икономическа и финансова култура и има пари в наличност в банки, би трябвало да ги разпредели в повече банки. Този съвет е на проф. Димитър Иванов от Лондон, като гледам почти никой не го спазва от гражданите. Може би защото съществуват някакви технически, процедурни и други прегради, за да стане това лесно. Всеки трябва да си пази парите, те са негови и като данъкоплатец, и като производител, и като наемен работник. Вторият съвет, който може да се даде, е всички да бъдат максимално внимателни при теглене на кредити и да преразгледат схемите, по които са договорили да връщат кредити, сливане и пренасочване на бизнес-активността. Това е доброто правило към средните, фамилно базираните и индивидуалните предприемачи и да го наречем свободните единици, професионалисти, които се занимават със сериозни неща, а нямат огромния ресурс, нито пък имат възможност да правят спекулативни сделки. Мисля, че е много добре част от ресурса да се обърне в недвижима собственост или активи, които не губят своята стойност, както винаги е ставало в периоди на война и в момент на голяма депресия, стига да могат хората да го направят, разбира се. Да не се доверяват на големи имена. Както виждате предпоследната жертва е Фортис, а аз доскоро смятах, че това е една крепост на стабилното банкиране, отидоха си Лемън Брадърс и маса други считани за символи на световните финанси. В България няма как да не се случва същото.

- Мълчи се по въпроса от държавните институции или се споменава с половин уста проблема, тройната коалиция какво може да направят, чака ли ни Виденова зима и кой бизнес най-вече ще бъде засегнат?


Големите капиталови играчи, част от банките и онези, които са си позволили да надхвърлят далеч своя ръст да играят на борсите у нас и в чужбина при всички случаи ще пострадат, поне повечето от тях, защото няма как да улучат джакпота. Щом губи Джордж Сорос, геният на финансовите и спекулативни сделки, значи и при нас ще се случи. Аз предлагам на българите да не мислят за тях, те достатъчно успяха да използват 18-те години на безконтролен от институционална и международна гледна точка преход. А за останалите трябва да има кризисен план. Буш се провали, но Саркози ще успее. Бих им препоръчал да следват примера на Никола Саркози. Той вече свика финансовите и банковите мозъци на Франция, за да се допита какво да се прави и по този начин повтаря двама души пред него - Рузвелт, който с програмата "Ню дийл" и групата, която му предложи навремето изход от кризата, успя да изведе Америка на спасителен бряг и по някакъв начин като десен политик, казвайки "Мина времето на дерегулацията, идва епохата на регулираното пазарно стопанство", той повтаря Кенс в 21-вия век. Аз не виждам никой в България - от финансовия министър до премиера - да мисли по този начин. И от тук вече идва вече другия въпрос: Какво ще се случи? Зимата на Виденов по последици бледнее пред това, което ще стане, ако не се предприемат спешни, драстични, радикални антикризисни мерки. Ако съм на мястото на тези, които управляват, бих замразил проекто-бюджета за следващата година и схемата за разпределение на излишъците, бих се съсредоточил върху кризисния вариант за стабилизация на икономиката и финансите на България. Няма реакция по този въпрос, те продължават въпреки известни полустъпки на хора като Велчев, Калфин и т.н. да твърдят, че едва ли не сме застраховани от кризата, което е абсурд в глобалната икономика и глобалната финансова система.

- Щом тройната коалиция мълчи, какво все пак може да се направи?

Ние водим разговори от експертната група на Димитър Иванов, след като има мълчание от правителството и президент и други официални институции, към края на месеца да проведем един форум в България, макар че аз лично настоявах той да бъде извън страната, защото тук няма чуваемост, има пренебрежение. Форумът ще е международен във връзка със световната финансова криза и нейното отражение в България и антикризисни варианти. След като властта мълчи, нека да се обадят топекспертите на България в партньорство с наши колеги от Европа от финансовите центрове в Ню Йорк, в Лондон, които вече са осъзнали дълбочината на кризата и искат да предложат варианти. Апелирам за това, нещо трябва да стане, иначе утре, както е станало между 1929 - 1932 г., хората ще се радикализират и България няма да е същата след няколко години, но тя най-вероятно няма и да е европейска страна. Бихме искали да поканим неслучайни хора, като всеки трябва да е независим в мисленето си и да предлага варианти, които в никакъв случай няма да са свързани с моментна изгода на този или онзи, на дадена институция. /БЛИЦ