Перфектният работник е роботът, който няма отпуск, не боледува и не иска пари. Това съобщи за „Монитор“ Надя Василева, директор на фирмата за подбор на кадри Менпауър.

Когато имаме „болен“ пазар на труда, какъвто е българският, с неблагоприятна демографска структура, кризата и проблемите са във всички сектори, заяви още тя.

25 709 са регистрираните безработни за месец юли, сочат данни на Агенцията по заетостта. От анализа става ясно, че увеличението на безработните спрямо месец юни тази година е 16%.

От агенцията съобщават още, че безработицата се е увеличила с 9.9% спрямо година по-рано.

За същия месец 24 874 човека са новорегистрираните, а 835 са трайно безработните. С най-голям дял (29.1%) са безработните специалисти в областите на обществото - психологията, социологията, журналистиката и бизнес администрацията, а малко под 20% пък са останалите без работа в транспорта.

Категорично кризата за работна ръка е голяма, няма лоялност, коректност и диалог. Тя би могла да се намали с внос на работна ръка от чужбина. Наблюдава се революция на работното място, която работодателите не успяват да овладеят, коментира експертът.

Най-голям е процентът на безработните хора в трудово активна възраст от 30 до 49 години – 47.9%. Близо 5 процента са безработните с намалена работоспособност, а 12% са тези, които са се самоопределили като малцинствени групи.

От данните на Агенция по заетостта става ясно още, че безработните младежи са 23%. 12 785 човека са освободени от частния сектор. Броят им отчита увеличение с 24.2% спрямо юни 2019 г. и със 17.3% спрямо същия месец на миналата година.

Вече е практика да се вземат болнични или да се ползва дълга неплатена отпуска, за да се работи сезонно. Законодателството в България не е адекватно, особено трудовото, и това допринася за кризата на пазара на труда към момента, казват специалистите.

Най-големите дупки са в строителството, ресторантьорството и търговията. Ако преди няколко години на пусната обява кандидатстваха по 150 човека, сега са по 12, коментира Ваилева. Според нея за да се излезе от тази тежка ситуация, е необходимо да се привличат чужди работници и да се мотивират неработещите към момента.