Лошо: Цените на основните храни у нас скачат с още 10%
Месопреработватели настояват за намаляване на ДДС
Според допитване, проведено от консултантска фирма, потребителите на възраст между 18 и 64 години масово усещат повишение на цените - 97% от тях то се наблюдава главно при храните, горивата и разходите за отопление, предава БНР.
Близо 8 от 10 души пък са посочили, че при поредното повишаване на цените ще ограничат потреблението си от стоки, които не са от първа необходимост, ще купуват по-малки количества или ще отложат по-големи покупки. Потребителите изчисляват, че скокът на цените на храните е увеличил и средния бюджет за домакинството с между 20 и 25 на сто през последната година.
Именно поради тази причина анкетираните посочват, че са започнали да пазаруват основно на промоция. „Към 1 ноември миналата година сме давали 74 лева за тези 27 продукта, закупени на килограм или литър, а към момента броим по 80 лева, тоест имаме 8 лева разлика в потребителската кошница“, заяви изпълнителният директор на Държавната комисия по стоковите борси и тъжищата (ДКСБТ).
Статистиката сочи, че през последната година най-значително се е повила цената на олиото - с 32%, и пилешкото месо - с 20 на сто. Сиренето е поскъпнало с 12%, а кашкавалът с 10 на сто. Справка в бюлетина на ДКСБТ разкрива, че през периода ноември 2019 – ноември 2021 г. (начало на месеца) олиото е поскъпнало с 1,34 лв./л (от 2,02 до 3,36 лв./л), замразеното пиле пък е скочило с 0,53 лв./кг. При млечните продукти също се наблюдават сериозни ценови аномалии – цената на краве сиренето се е повишила с 1.26 лв./кг, а тази на кашкавала тип ''Витоша'' е скочила с 1,11 лв. (10,72 – 11,83 лв.)
Поскъпване се наблюдава и при продажбите на дребно
Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Диляна Попова прогнозира, че цената на месото и колбасите ще полети нагоре, ако цената на тока за бизнеса продължи да расте. ''Около 60% от суровината, с която работят предприятията в тази индустрия, е внос. Цените на месото, което се внася от ЕС, все още не са повишени и това позволява да се задържа цената на колбасите у нас. Това задържане обаче няма да продължи дълго'', категорична е тя.
По думите й себестойността на крайния продукт се определя не само от цените на тока и газа за бизнеса, но и от стойността на фуража. Сериозен проблем пред сектора е и липсата на кадри. С цел справяне с проблемите от браншовата организация настояват за намаляване на ДДС за храните от 20 на 9%.
Последвайте ни
0 Коментара: