Инфлацията уби бизнеса с пелети. Точно преди отоплителния сезон масови разпродажби и банкрути на предприятия от бранша за милиони има в цяла България. Това показа проучване, направено от „Телеграф“.

На тезгяха от края на септември и началото на октомври са заводи и производствени цехове за пелети край София, Бургас, Пловдив, Дупница, Чепеларе и др.

Причини

Високите цени задушават предприемачите и повишените им разходи ги поставят в безизходица. Работници от заводи за пелети разказаха пред „Телеграф“, че собствениците на предприятията пренасочват финансирането си към други проекти, тъй като разходите им значително са се повишили, оттам и цената на продукцията, което от своя страна довежда и до по-слаб интерес към крайните потребители. Цените на пелетите са се вдигнали от 600 лв. за тон през март до 1000 лв. за тон през октомври. В момента пелетите са в топ 3 по скъпотия между различните методи на отопление, обясниха от предприятие от бранша.

Заради инфлацията и по-слабото търсене на стоки не от първа необходимост и други бизнеси са в затруднено положение. Сред тях са производители на различни стоки като облекла и мебели. От началото на октомври на всеки 24 часа се появява обява за фалирала фирма или за продажба на компания.

Оферти

Офертите за продажба са както за малки складове и цехове за производство на пелети, така и за големи заводи с чисто нови производствени линии. Цените им започват от 35 000 евро и достигат до 7 000 000 евро. Сред най-скъпите е цял агрокомплекс, за който купувачът трябва да брои 7 000 000 евро. Предприятието е на 20 км от Бургас и стопанисва площ 180 ха обработваема земя и 150 ха пасища, част от които са арендувани, а собствени са 160 ха.

Притежава ферма, къща за гости с ресторант и детски кът, има мандра, завод за пелети, ферма с животни, както и свободни 65 ха за изграждане на оранжерии и фотоволтаичен парк. Пак в близост до Бургас се продава и фабрика за пелети за 550 000 евро. Капацитетът на предприятието е 2 тона на час, като разполага с чисто нови производствени линии.

Друга фирма, основана през 2015 г., се продава от началото на месеца. Цената й е 1 400 000 евро и също е с предмет на дейност производство на пелети. Край Чепеларе и Дупница също има заводи за пелети, които си търсят нови собственици. Предприятията произвеждат пелети, които пласират на родния пазар, но заради поскъпването на продуктите и високите цени или се отказват от бизнеса, или направо фалират. Някои от тях имат 10-годишна история, други работят отскоро, но не излизат на печалба и са принудени да спрат дейността си.

Банкрутират предприятия за износ

Много от банкрутиралите компании са производители на различни стоки за износ - от мебели до текстил. Сред апетитните предложения са завод за масивни мебели от дърво, както и голямо предприятие за луксозно облекло. Продава се завод за столове от масивна дървесина за износ. Собствениците му искат 1 860 000 евро. Фабрика за пластмасови изделия се продава за 150 000 евро. Предприятието е основано през 1985 година, като от 2004 г. е със сменено име.

Произвежда различни пластмасови изделия като закачалки за дрехи, патентовани поставки за чаша в автомобил, прелки с приложение в производството на пчелен мед. Компанията работи основно за чужбина. В затруднено финансово състояние са и някои предприятия от текстилната индустрия. Много от предприемачите в този бранш пренасочват финансирането в друг отрасъл. Такъв е случаят с продажбата на бизнес за близо 3 000 000 евро. За 2 700 000 евро може да се купи предприятие за връхно облекло за износ към Испания и Франция.

Производственият капацитет на фирмата е 190 000 броя дрехи на година. Фабриката осъществява цялостен цикъл на създаване на конфекция – от развитие на продукта през доставка на материали до производството и логистиката. Разполага с пълен набор от професионално машинно оборудване. Разпродава се и много стока от фалирали магазини за дрехи и обувки.

3 магазина на бул. Витоша на тезгяха заради дългове

Десетки магазини в столицата са обявени за продан от частни съдебни изпълнители заради дългове. Три от търговските обекти се намират на най-централната и известна улица в столицата - бул. „Витоша“. Обект на известен бранд за мъжка мода е обявен за продан с първоначална цена от 3,259 млн. лева. Помещението е на две нива, като общата площ е 224 квадрата. Освен него се продава и друг обект на същата улица, като първоначалната цена е 1,6 млн. лева. Третият е с най-ниска цена - 420 000 лева, но и площта му е само 34 квадрата.

Останалите обяви са за по-малки по площ магазини в различни райони на столицата. Цените, за които се търсят купувачи, са от 48 000 за помещение от 50 квадрата до 380 000 за 520 квадрата помещение.

В София са обявени за продан и три заведения, като едното е в „Манастирски ливади“, другото е кръчма с барбекю на бул. „Шипчески проход“, а третото се намира в квартал „Лозенец“ и е най-малко по площ – 87 квадрата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук