Как ще плащаме най-малко за топлина и светлина през зимата - ако сме на ток, ако сме на парно или ако сме на газ?

Заради очакваните високи сметки за енергия през предстоящите месеци експерти отчитат, че близо 15% от потребителите, които до момента са се топлили на газ, парно, пелети или дърва, вече са преминали на електроенергия.

„Има масово търсене на климатична техника. Климатикът е най-лесен и достъпен като инвестиция.

Може да бъде монтиран във всяко едно жилище, докато термопомпите трябва да имат допълнителна инсталация“, обясни за БТВ Теодор Петков от Българска асоциация „Отопление, вентилация, климатизация“.

На фона на повишеното търсене обаче по данни на най-голямата фирма за топлинно счетоводство у нас, дори и с очакваните по-високи цени този сезон, отоплението на ТЕЦ остава по-изгодно.

Така например прогнозната разлика за отопление и топла вода за един апартамент от 90 кв. м няма да надвишава 10% от предходния топлинен сезон за 2021.

„Със сигурност в началото на преходния сезон или малко след като приключи, климатикът е добро решение за нетоплофицираното време.

През останалото време, ако сградата е добре топлофицирана, работи коректно, то обикновено няма нужда от допълнителен източник на топлина“, каза Милена Стоянова, която е управител на фирма за топлинно счетоводство.

А как да спестим и от разходите за парно и топла вода, експертите съветват.

„Много е важно преди началото на отоплителния сезон да бъдат отворени термостатните винтили, преди да се пусне отоплението.

Два-три дни след това може да я поставите на онази степен, в която вие обичайно живеете, обикновено е трета до четвърта степен. Един от много важните съвети - правилното проветряване. Другият много важен съвет е, затваряйте вратите.

В спалнята - това е помещението, в което спокойно е препоръчително да поддържаме по-ниска температура между 16 и 18 градуса - степен две или между две и три. Важно е да не закриваме със завесите. По-добре поставете стола отпред, или сушилката отпред, но не дрехите върху самия радиатор, просто ще платите по-висока сметка така.

В имотите, в които има централно топлоснабдяване, много важен момент е и топлата вода. Така че внимателно трябва да се ползва и тази услуга. За да я ползваме правилно, ние разбира се не трябва да имаме течащи кранчета.

Това със сигурност би увеличило сметката за вода и трябва да внимаваме водомерът за топла вода да бъде изправен. Нашият съвет е да бъде дистанционен и това е тенденцията, така или иначе до края на 2026 г. всички водомери в страната следва да бъдат с дистанционно мерене.

Но в крайна сметка ползата за клиента при по-честото мерене е, че ще получи информация още в рамките на следващия месец и ако има някакъв проблем с разхода ще може да реагира по–бързо“, каза Милена Стоянова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук