Предлагаме модел, с който България може да се гордее. Целта на мярката 60/40 е да запазим работниците. В момента извънредното положение не е единственият проблем на българската икономика. Затварят и големи предприятия в чужбина - ние работим и с износ.


Това заяви министърът на икономиката Емил Караников в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3. 

"В България банките минаха през два стрес теста, а относно ликвидността не би трябвало да се притесняваме. Банката не печели, като взима нечии бизнеси. Реалният ефект от кризата ще го видим през април, май, юни.

В момента най-важното е да спасим хората. Доскоро се говореше, че коронавирусът е обикновен вирус, но той взима по 1000 жертви на ден в евопейски страни. Световната икономика навлиза все повече в рецесия. Няма как това да не се отрази на България", коментира Емил Караниколов.

"Има много държави, желаещи външен дълг, в момента е трудно да се осъществи такъв. България е с най-висок рейтинг в региона и може да си позволи добри параметри", каза още той. 

"Правителството е карано през дни да изкарва мерки, а да сте видели нещо от опозицията", заяви икономическият министър.

"Не знаем колко дълго ще продължи кризата. Ще трябва анализ на държавните разходи. Когато имаш криза трябва да има осигурен ресурс за безработните. В световната практика има по 20 000 молби дневно за безработица. Тепърва разработваме и грантовете за бизнеса", разкри Караниколов.

"Президентът не противоречи на правителството, а на Световната здравна организация. Никой не е такъв садист, че да иска да държи хората затворени, но това е начинът да се спасим", разкри той. 

"Много от бизнесите освобождават хората. Досега сме имали различни рецесии, но такава не. С всеки изминал ден нещата стават по-зле", допълни Караниколов.

"До февруари бизнесът работеше много добре. Ако се справим с пандемията до месец, може и да закрепим нещата. Не можем да освободим всички от осигуровки и данъци. Тогава държавата ще покрива, но как пенсионерите ще получат пенсиите си", заяви министърът на икономиката. 

"Секторът туризъм, ресторантьорство ще са най-засегнати от мерките срещу пандемията. Повечето от тези бизнеси имат кредити. Дори да им дадем финансов ресурс, те утре не могат да отворят хотелите си.

Ще можем да ги подпомогнем с европейски средства, но безспорно ще има фалити", допълни Караниколов.

"Автомобилният сектор ще работи, но за предпазни средства и машини за обдишване", разкри министърът. 

"Въпреки всичко, за месец март, успяхме да издадем сертификати за инвестиции за 180 млн. лв.", завърши Емил Караниколов.