Премиерът Бойко Борисов отиде да инспектира старото летище край Хасково, което трябва да стане паркинг за тирове заради километричните опашки на граничния пункт "Капитан Андреево".

Заедно с министър-председателя е министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

МВР министърът обяви, че вчера е провел разговори със своя турски колега.

"Това е най-голямото КПП в Европа. Важно е фирмите да работят и да плащат данъци, за да можем да компенсираме, например туристическият бранш и да иска не може да работи", каза Борисов.

Вътрешният министър обяви още, че старото летище може да събере 2000-3000 тира. В момента се карат химически тоалетни, ще се осигурят и всички хигиенни нужди за шофьорите. Ще се осигурят и пунктове за храна.

Премиерът разкри, че е провел разговор с турската власт и е оставил министрите Желязков, Захариева и Караниколов да продължат разговорите. 

"Провели сме над 50 разговора с нашите турски партньори. Влагат голямо разбиране. Проблемът в едната му част вече се решава. Минали са над 400 тира повече спрямо предишния ден", огласи Борисов.

Той уточни, че това е най-голямото ГКПП в Европа.

По думите му от осигуровки вместо 500 млн лв. са събрани 150 млн. лв.

Борисов добави, че буферният паркинг ще бъде осветен, защото трябва да има къде да стоят хората, ако кризата се задълбочи. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!