Ние не отричаме проблемите. Откакто аз съм министър, преживяхме четири природни бедствия с хората. Те са прави - проблеми има от много години и не е правен опит те да се решат.

Нашата цел е точно това - да реформираме системата и да почнем решаваме проблемите. Нашият подход, като правителство, е да реагираме бързо. Трябва да е ясно, че природните бедствия ще продължат, но целта ни е да 

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ социалният министър Иванка Шалапатова, която коментира снеговалежите от изминалата седмица и проблемите в социалната система. 

"Аз се отнасям изключително отговорно към бюджета на МТСП. Някои казват това са социални разходи, но за мен това са социални инвестиции. Увеличението с 400 млн. лева на бюджета на министерството не е разход, а инвестиция, за да може хората да започнат да живеят по-добре. За съжаление до този момент са се давали пари на калпак.

Контролът на потока от средства го е нямало. Пример мога да дам с коледните добавки. Искаме да дадем на всички, без да се интересуваме дали тези хора нямат допълнителни доходи и не е ли по-добре да дадем повече на наистина социално слабите", разкри министърът на труда и социалната политика. 

"За да се проемни социалната система, трябва да се инвестира в комптентността и образованието и на служителите. Проблемите са се трупали с много години и социалната система е неглижирана. Моя лична кауза е да затворим всички домове и институции за деца от стар тип. Това е и ангaжимент на целия кабинет", добави министър Шалапатова. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук