Купувачите на имоти може да бъдат разделени на две основни възрастови групи, като те имат различни предпочитания, разказаха брокери., пише Труд бг.

Купувачите на възраст от 25 до 45 години търсят предимно първия си собствен дом и искат той да има площ над 100 кв. м. А купувачите над 45 години най-често избират имот, в който да вложат парите си. Общото и за двете групи е интересът към селските имоти.

Купувачите на първи дом най-често са хора с високи доходи, които нямат много налични пари в брой, но могат да изплащат ипотечен заем. Изборът им на първо жилище до голяма степен зависи от семейното им положение.

Купувачите, които вече имат семейство и деца, държат до тях да има детска градина и училище, за тях цената е от съществено значение, защото имат много отговорности. Наличието на места за паркиране също е решаващо, затова най-често се насочват към имоти, които не са в центъра на града.

Младите хора, които сега започват кариерата си и не са семейни, предпочитат да са по-близо до местата за забавления в центъра на града. За тях близостта до ресторантите е театрите е от по-голямо значение от наличието на детска градина.

Към жилища в централните райони се насочват и много хора, които искат да инвестират парите си, стига да могат да си позволят такъв имот. Апартаментите в центъра са по-скъпи отколкото в крайните квартали на града, но и може да носят по-висок наем на собствениците.

При покупка на имот с цел инвестиция хората търсят предимно малки жилища - едностайни и двустайни. Цената на тези имоти е по-ниска, а и за тях по-лесно се намират наематели, което осигурява по-голяма възвръщаемост от инвестицията.

При покупка на имот за семейството хората избират предимно по-големи жилища от над 100 кв. м.

Най-много сделки има с хора, които купуват имот за семейството си. Причината за това е, че желанието на хората да се преместят в по-хубав дом не намалява.

Хората, които търсят имот за собствено жилище, все по-често се насочват към вече построени сгради с разрешение за ползване или към старо строителство.

Причината е, че така могат да видят състоянието на имота при покупката, а освен това няма да чакат много преди да могат да се пренесат в новия си дом.

Повечето предприемачи също предпочитат да продават завършени апартаменти, защото цента им е по-висока и съответно реализират по-голяма печалба.

Пазарът на имоти през следващите месеци ще продължи да се влияе от инфлацията, лихвените проценти, покачването на разходите за издръжка на живота и за новото строителство.

Това че инфлацията продължава да е по-висока от лихвите по депозитите в банките е стимул за пазара на имоти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук