Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подготвя наредба за поставяне на високи стандарти за качество при проектирането на пътната инфраструктура. При грешка на водача щетата трябва да бъде минимална или напълно предотвратена. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова по време на конференция, посветена на пътната безопасност.

Пътнотранспортните произшествия имат висока социално-икономическа цена, която зависи от системен подход между различните ведомства, държавните институции и сектори на обществото. Опазването на човешкия живот на пътя зависи от качественото изпълнение на всяка една институция, отговаряща за пътната безопасност на пътя, обясни Крумова.

Сред другите мерки на регионалното министерство са безопасно движение, безопасна инфраструктура, нови национални нормативи за характеристики на пътищата, проектирането им и тяхната експлоатация, нови условия и изисквания на движението, условия за бързо въвеждане на проверка и други.

Крумова посочи, че регионалното министерство работи и върху това да се улесни работата на проектантите и изпълнителите, с които пътищата да бъдат направени качествено. Другият основен приоритет пред МРРБ са по-строги правила за изпълнения на изискванията.

Проблемът опира и в парите, когато говорим за транспортна инфраструктура, посочи зам.-регионалният министър, добавяйки, че трябва постоянен ремонт и поддръжка на пътищата, за да се гарантира на участниците в движението, че са почистени и безопасни.

Тя изрази надежда практиката и препоръките на всички европейски партньори да бъде полезна за всички.