Бензинът и дизелът поскъпнаха до средна цена от 2,80 лв. за литър, показват данни на специализирания сайт fuelo.net.

Само за месец повишението на цената на бензина А-95 е с 11 ст. за литър, или с над 4 на сто. Същевременно цената на дизела е нараснала с 16 ст., или с повече от 6 на сто. Причината за това е поскъпването на петрола на международните пазари, пише "Труд". 

В рамките на последните два месеца бензинът е поскъпнал с над 9%, или средно с 24 ст. за литър. В същото време цената на дизела е нараснала с 34 ст. за литър, или и с 13,8%. Преди два месеца, дизелът беше с около 10 ст. за литър по-евтин от бензина, докато в момента цените им са изравнени.

Въпреки това поскъпване, горивата в момента са много по-евтини спрямо лятото на миналата година. В средата на юли 2022 г. цената на бензина беше достигнала рекорд от 3,41 лв. за литър, а дизелът беше 3,56 лв. През миналата година търговците обясняваха повишението на цените с поскъпването на бензина.

Сега горивата за автомобили са много по-евтини, но за търговците това не е повод да свалят цените на стоките.

Разликата между най-ниските и най-високите цени на бензина и дизела в страната достига 40-50 ст. за литър. Най-евтиният бензин е 2,50 лв. за литър на бензиностанция край Ракитово. Доста по-ниски от средните за пазара са и цените на горивата на редица бензиностанции в Стара Загора.

Най-скъпи са горивата край морето, по магистралите и в някои малки населени места, където няма конкуренция между различни бензиностанции. На един търговски обект в Шабла продават бензин и дизел за над 3 лв. за литър. Дизелът е над 3 лв. за литър и на бензиностанция от голяма търговска верига в Слънчев бряг.

На различни търговски обекти на магистралите цената на бензина достига 2,93-2,94 лв. за литър, а на дизела – 2,96-2,99 лв. Тези цени са доста по-високи от средните за пазара. По магистралите може да бъдат намерени и по-евтини горива. Но, за да не се налага да търсите евтина бензиностанция, е по-добре да заредите автомобила си преди да тръгнете на дълъг път.

Търговците на горива държат по-високи цените на някои бензиностанции на магистралите, особено близо до граничните пунктове, защото трафикът покрай тях е голям. Освен това шофьорите спират на бензиностанциите и за да си починат, а горивата в повечето съседни страни са по-скъпи и затова при пътуване в чужбина е по-изгодно да заредят автомобила в България.

Петролът сорт Брент поскъпна до над 90 долара за барел

В Гърция бензинът е 3,89 лв. за литър

В Гърция средната цена на бензина е 3,89 лв. за литър, а дизелът е доста по-евтин – 3,46 лв., показват данни на сайта fuelo.net. Бензинът в Гърция е средно с над 1 лев за литър по-скъп отколкото в България. Но и там, както и при нас, има големи разлики в цените на различните бензиностанции.

В Румъния бензинът струва средно 2,82 лв. за литър, а цената на дизела е средно 2,92 лв. В Сърбия горивата са доста по-скъпи – бензинът е средно 3,15 лв. за литър, а дизелът е 3,40 лв. Но в Турция горивата за автомобили са доста по-евтини. Литър бензин там струва 2,49 лв., а дизелът е 2,57 лв.

Поскъпването на горивата е резултат от покачване на цените на петрола на международните пазари. Цената на петрола сорт Брент във вторник надмина 90 долара за барел, но вчера беше отчетено леко понижение.

Петролът надмина 90 долара за пръв път от десет месеца. Това стана след като Русия и Саудитска Арабия обявиха независимо една от друга, че ще удължат до края на годината доброволното намаляване на добива и износа си на петрол. Това доведе до поскъпване и на руския петрол Уралс до 75 долара за барел.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук