След години натиск за увеличаване на минималното почасово заплащане на $15, Йешиа Таунсенд е сред работниците, които се доближиха до тази цел в сряда, когато заплащането в Чикаго нарасна от $13 на $14, пише BG VOICE.

Но за Таунсенд, чийто работни часове в McDonald’s са съкратени на пет часа седмично, повишението няма да осигури финансова стабилност.


Налага й се да поема допълнителна работа за доставки, а сестра й й помага да получи трета работа в дневен център.

“Ние сме работници, от чийто доход те не се вълнуват”, обяви Таунсенд. “Ние не искаме много. Ние искаме $15.”

Увеличението от $1 влезе в сила в сряда. Увеличение с още $1/час до достигане на $15 е планирано за 2021 г.

В щата, минималното заплащане беше увеличено до $10/час в сряда, с цел то също да достигне $15 до 1 януари 2025 г, според Департамента по труда в Илинойс.

По-рано този месец, Търговската камара на Чикаго поиска увеличението да бъде отложено заради пандемията.

Ресторантьорската асоциация на Илинойс пък  обяви, че повишението ще бъде “отчасти предизвикателство за малките, независими ресторанти в предградията, опустошени от COVID-19.”

Градските власти планират да продължат с увеличението на зплащането, заявявайки, че пандемията от коронавирус е засегнала много хора, които се опитват да свържат двата края.

„В средата на икономическия крах с историческите размери сега не е моментът да се оттеглим от ангажимента си към работниците“, казва Исак Райхман, говорител на градския департамент по бизнес въпроси и защита на потребителите. „Тези, които продължават да имат работа, се нуждаят от нашата подкрепа.“

Борисов: В условията на криза от COVID-19, бизнес климатът у нас се подобрява за втори пореден месец

Брайън Фелан, доцент по икономика в университета DePaul, казва, че винаги има опасения, че увеличаването на минималната заплата ще доведе до загуба на работни места. Но Фелан казва, че проучванията са установили, че обикновено това рядко се случва.

Но той все пак е притеснен „Увеличавате тежестта за бизнеса, който се бори“, казва той.

„Те могат да се опитат да се върнат с по-малко работници. Те могат да разгледат това като време да инвестират в технологии за автоматизация и да се опитат да променят начина, по който продават стоките.“

Увеличението на заплащането в Чикаго е в съответствие с увеличението на заплатите, което се случи през последните две десетилетия, което Криста Руфини, гостуващ учен от Федералната резервна банка на Минеаполис, проучи.

Увеличението на Чикаго е част от националната тенденция, в която градовете с по-високи разходи за живот, като Сан Франциско, са повишили минималната заплата над федералното ниво от 7,25 долара.

Когато заплатите се увеличават, обикновено няма много загубени работни места, но също така не виждате печалби в заетостта, казва Руфини.

Тийнейджърите и другите по-млади работници обикновено се сблъскват с по-негативни ефекти от по-опитните работници.

За потребителите промените обикновено означават, че обществеността в крайна сметка ще плаща повече за стоки, казва тя. Компаниите с по-малко от 20 служители имат по-дълъг график, за да стигнат до 15 долара.