Набраха първото грозде за „Пещерска“ ракия
Очакванията на компанията са за изключително ароматна реколта
„Очаква се тази година заради големите амплитуди между дневните и нощните температури гроздето да бъде изключително ароматно“, заяви изпълнителният директор на „ВП Брандс Интернешънъл“ Иван Папазов.
„Горди сме с това, което постигаме, въпреки предизвикателствата, които ни постави 2020 г. Българското грозде, което прибираме тази година е с над 1 000 декара повече спрямо 2019 г., а днес можем да се похвалим с над 20 000 декара собствени лозови масиви, с които обезпечаваме производството си.
Инвестирахме и ще продължаваме да влагаме средства в развитието на лозята ни, в техниката, в хората, които правят нашите прекрасни продукти, защото това е печелившата формула, превърнала марката „Пещерска“ в еталон и барометър за истинска българска ракия“, допълни той.
Заслугите за отглеждането, обработката и контрола на лозята са на експертен екип от енолози и агрономи, който прилага и развива най-новите световни практики.
На всеки сорт се обръща специално внимание, бере се по определено време, обработва се по специфичен начин. А терените, на които са разположени насажденията на компанията са ексклузивно подбрани за създаването на най-качествените и ароматни напитки.
Подборът е толкова прецизен, че гарантира добра реколта, независимо от климатичните условия. Според технолозите на компанията тази година е особено подходяща и за изключително ароматния сорт „Мускат отонел“, който традиционно се влага в „Пещерска мускатова“. Причината е, че заради засушаването и високите температури мускатовото грозде тази година зрее в своите естествени условия.
Според историците, сортът който е познат още от дълбока древност, поизлиза от бреговете на Средиземно море, където сушата и жегата са били ежедневие и поради това се развива толкова добре при текущите климатични условия.
„Пещерска ракия“ се произвежда при затворен цикъл, чрез който се дава гаранция за цялостния процес - от отглеждането и беритбата на гроздето, през преработката до бутилирането и разпространениението на крайния продукт в търговската мрежа.
Според експертите на „ВП Брандс Интернешънъл“ важна част в производствения цикъл на една качествена напитка е създаването и отлежаването на гроздовия дестилат. Част от него отлежава между 3 и 6 месеца в специални дъбови бъчви, като впоследствие се купажира с останалия гроздов дестилат, за да добие напитката още по-плътен вкус и наситен аромат. И така след крайната обработка се получава най-обичаната българска ракия „Пещерска“ гроздова, позната с високото си качество и неподражаем аромат.
Качествата на „Пещерска ракия“ се оценяват не само у нас, а и зад граница, където тя е многократен носител на отличия от световноизвестни дегустационни конкурси.
Последвайте ни