Собствениците на някои от най-големите пловдивски компании пренасочват инвестициите си към София и други български градове. Причина за това е влошената бизнес среда под тепетата през последните години и мудната администрация, твърдят анализатори на пазара, пише "Марица".

Въпреки че статистиката продължава да отчита ръст в издаваните разрешителни за жилищно и индустриално строителство в Пловдив и областта, местните предприемачи пренасочват огромни средства за инвестиции в други градове. Тенденцията се задълбочава и обхваща и други икономически сфери, като индустрията и леката промишленост, показват плановете за развитие на пловдивските топ компании. Така например най-актуалните проекти на гиганта "Хъс" са свързани с възстановяването на химическото производство в "Полимери", след като братята Иван и Александър Асенови придобиха предприятието от фамилия Баневи.

Другите приоритети на "Хъс" са свързани с модернизирането на завода за тръби в Лом и изграждането на модерен жилищен комплекс SoHome Residential Park в София.

Към недвижимия пазар в столицата се ориентира и предприемачът от сирийски произход Малек Насер. Той е напът да вдигне елегантен небостъргач в столичния квартал „Дружба”. В края на 2018-а пък пловдивската „Галакси Инвестмънт Груп” включи в портфолиото си първия у нас хотел от луксозния бранд InterContinental Hotels & Resorts.

София се оказва привлекателна бизнес дестинация и за собствениците на транспортния гигант ПИМК. Илиян Филипов и Пенко Несторов вече завършват жилищната си сграда на столичния бул. „Сливница”. Проектите на пловдивчани се отличават с прецизна естетика, внимание към детайла. В тях се залагат и много от популярните напоследък детайли от т.нар. „умна сграда”.

В същото време ситуацията в жилищния сегмент в Пловдив е различна - „белите гета” настъпват все по-агресивно под тепетата.

Жилищни мастодонти, подобни на огромните комплекси от кутийки, никнат като гъби в райони като "Южен" и „Западен". И макар че профилът на инвестиращия пловдивчанин значително се промени напоследък, купувачът няма кой знае колко голям избор, когато тръгне да търси ново жилище в Пловдив.

Въпреки липсата на висок клас проекти обаче големият бизнес от Пловдив предпочита да инвестира в София. И дори в някои от по-малките общини в страната.

Това е така, защото десетки важни за развитието на града инвестиционни проекти са блокирани от мудната общинска администрация, след като преписките в Общината се влачат с години, без в тях да има някакви спорни казуси. При положение че местната управленска структура се пука по шевовете от кадри, един от най-важните отдели - този на Дирекцията по „Устройство на територията” - няма ключови специалисти. Това бави допълнително процедурите по одобряване на ПУП-ове и новите инвестиционни проекти, а с това и развитието на града ни, твърдят местни анализатори.

Липсата на публичност в работата на администрацията и обратна връзка с контрагентите е друг тежък проблем. До инвеститорите не достига писмено уведомление за становищата на Експертния съвет за устройство на територията. Така предприемачите често са в недоумение и относно мотивите на местната администрация за взимането на съответните решения - защо дадено изменение не е получило одобрение от въпросния орган (ЕСУТ) и защо друго е минало.