Най-накрая: Стана ясно до кога ще поскъпват цените на храните
Прогнозата на специалистите е, че цените на храните ще продължат да вървят нагоре, но тъй като пазарът е много конкурентен, няма да сме свидетели на такива резки движения, каквито виждаме при природния газ
Поскъпването при храните продължава. През последния един месец вече купуваме по-скъпо с единайсет процента брашно и по-скъпи картофи със седемнайсет на сто, предаде bTV.
Добрата новина на фона на това, което поскъпва е, че месото задържа цената си и е на стойността, на която се предлагаше миналата година.
Лошата е, че олиото поскъпва с 30 на сто, а яйцата - с 22%. Храните поскъпват по цял свят, поскъпват и у нас и затова си има причини.
Зелето на пазара тази есен е 1,50 лв., което е рекорд за последните години. Според търговци на зеленчуци причината е „сушата“, а „когато стоката е по-малко е по-скъпа“.
При олиото имаме добра реколта от слънчоглед и съответно добро предлагане на олио. Цената обаче е с 30% нагоре.
„Ценовият пик беше през май месец, 1750 долара за тон на Ротердам, към момента имаме 1450, но пак казвам, едно 50-60 долара са вследствие на очаквания и спекулации, а не вследствие на нужда“, председателят на комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
Цената на брашното е с 11% нагоре, затова и в магазина хлябът е по-скъп, а прогнозите са това да продължи
„Той има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношение с търговските вериги“, казва председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева.
Равносметката е, че през последната една година това, което слагаме на масата всеки ден, е поскъпнало. Купувачите са недоволни.
Понеже всичко върви нагоре като цена, съответно и разходите на производителите на храни също са нагоре, оттам и самите храни поскъпват.
Прогнозата на специалистите е, че цените на храните ще продължат да вървят нагоре, но тъй като пазарът е много конкурентен, няма да сме свидетели на такива резки движения, каквито виждаме при цените на природния газ.
Последвайте ни
2 Коментара: