Обединеното кралство "играе по свирката на Европейския съюз" по време преговорите за Брекзит. Това обяви бившият лидер на Британската партия за независимост и настоящ евродепутат Найджъл Фарадж, цитиран от британските медии.

В дебат в Европейския парламент той заклейми британския премиер Тереза Мей, че задоволява исканията на ЕС с цената на принципни отстъпки от страна на Великобритания.

Споразуменията по правата на гражданите означават, че "безразборната имиграция" от ЕС ще продължи и след излизането на Обединеното кралство, убеден е той.

Белгийският евродепутат Ги Верхофстад заяви, че е бил уверен, че Великобритания няма да се откаже от ангажиментите си на фона на опасенията дали те са правно обвързващи.

Верхофстад, който е главният преговарящ на Европейския парламент за Брекзит, предложи политическото споразумение от първата фаза, постигнато през миналата седмица, да се превърне в "изпипан" юридически текст през следващите няколко седмици, а не месеци.

Въпреки съгласието, че е бил постигнат достатъчен напредък по въпросите на развода, за да се премине към следващия етап на преговорите, Мишел Барние, главният преговарящ на Европейската комисия за Брекзит, заяви, че ЕС трябва да бъде "внимателен и предпазлив", когато става дума за гарантиране спазването на британските ангажименти за правата на гражданите, границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и "сметката по развода".

Фарадж, който агитираше в продължение на 20 години за излизането на Великобритания от ЕС, също така атакува британското правителство, посочвайки, че Барние нямало нужда да прави много отстъпки на Тереза Мей.

"Не съм изненадан, че всички вие сте много доволни от Тереза Мей, която се предаде по почти всички теми", изтъкна Фарадж.

"Тя свири по вашата свирка през цялото време. Трябва да сте много, много доволни наистина", иронично подхвърли той.

Предупреждавайки за по-нататъшно предателство на британските избиратели, гласували в полза на Брекзит, той изтъкна, че перспективата за двугодишен преходен период, след като Обединеното кралство напусне Общността през март 2019 г., ще бъде "най-голямата измама досега", което означава, че Великобритания ще напусне ЕС "само номинално".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!