В Сърбия безотговорността на собственика от България предизвиква недоволството на 8 000 работници. От 15-те предприятия, купени от “Белцват” на Христо Ковачки, шест стачкуват, пише сръбският вестник “Вечерне новости”.
В Химическа индустрия “Невена” и в още пет предприятия от общо 15-те, колкото е купила в Сърбия българската компания ”Белцват” и в които работят 8 000 души, стачкуват заради неизплатени заплати, лошите условия за труд и неизвестността относно спирането на производството. Председателите на синдикатите “Независимост” и независимия синдикат в завод “Невена” в Лесковац Драгана Дикич и Небойша Перович потвърдиха вчера, че 300 работници са започнали предупредителна стачка, като по-нататък ще последва пълно спиране на работа, ако до петък не си получат последните четири заплати. Работниците в “Невена” са разтревожени от това, че мажоритарният собственик не проявява интерес да съживи производството. “Имаме доказателства, че преднамерено се саботира производството и се върви към фалит. Получихме поръчка от известен купувач за 14 000 сапуна, а му доставихме 1 500”, казва Перович и допълва, че поддържа контакт с работниците от останалите 15 предприятия, купени от българската компания “Белцват”.
Почти 140 от общо 213-те работници в “Нова Сърбиянка” във Валево започнаха вчера обща стачка. Зоран Савич, председател на стачния комитет, каза, че за момента собственикът дължи на работниците две заплати, а от април не се внасяни данъците и осигуровките. “Най-важните цехове на “Нова Сърбиянка”, машинните зали и котелното са спрени, но няма да има опасност за града, тъй като имаме предвид всичко, най-вече съхраняването на 40 тона амоняк в хладилника”, казват от завода.
И “Траял” корпорация, бившият гигант за гуми в световен мащаб, преживява трудни времена. Изданието не е могло да получи информация за точната ситуация, за която мнозина казват, че е неизвестна. По неофициална информация последният, четвърти поред генерален директор на “Траял” Мила Косева е в България от миналата седмица и няма да се върне в Сърбия. “Вечерне новости” пише още, че Христо Ковачки е един от най-богатите хора в България. Има голяма бизнес империя от фирми предимно в енергийния сектор. Преди петнадесетина дни му бяха повдигнати обвинения за укриване на данъци, пише вестникът. Споменава се числа от 6 до 7 милиона евро, като се предполага, че до края на следствието сумата ще нарасне. Разследването се води и за ”уговаряне на други лица да извършат престъпления”, от които Ковачки е имал пряка полза. Имат се предвид най-вече шефовете на многобройните фирми, собственост на българския олигарх. Благодарение на внесената гаранция от 150 000 евро бизнесменът избегна ареста, заключава вестникът. /БЛИЦ