Маломерни имоти и малък процент ипотеки. Това са основните характеристики на  пазара на имоти в България, съобщи гл. ас. Мирослав Владимиров от "ЕРА Недвижими имоти" по време на експертна бизнес дискусия в Пловдив, организирана от Imoti.net, съобщава Plovdiv24.bg.

В анализа за сделките с имоти са използвани данни от Агенцията по вписванията, което не е най-добрия източник на отчет, тъй като включват не само жилища, а и земеделски имоти. 

Нова секира за джоба на българина, свързана с дома му!

Сделките през 2021 г. достигат нивата от началото на ипотечния бум от 2005-2006 г. като една от основните причини за ръста на ипотеките са ниските лихви, отбеляза Владимиров. Въпреки това българите предпочитат да вложат собствени средства пред възможността да ползват банков кредит, като съотношението е 60 на 40. Едва с пет десети - от 1.8 на 2.3 %, е нараснал броят на хората, които са предпочели ипотеката. Най-вероятно това се дължи на народопсихологията. 


Цените на имотите отбелязват 46% ръст на годишна база. За четвъртото тримесечие на 2021 г. увеличението е 9.4%, а за третото тримесечие - 8.7%. Според Владимиров, тези нива са напълно реални.

За отбелязване е, че инфлацията у нас изпреварва значително средната за ЕС и е 50% по-висока от останалите европейски държави. Този факт потвърждава твърденията, че инфлацията у нас е "внесена".

В София масово купуват тези апартаменти, ето защо

"Инфлацията "се лекува" с положителни лихвени проценти, т.е. такива, които са по-високи от процента на инфлацията. Например, в САЩ инфлацията е 40%, но има положителни лихвени проценти, които са над 20 на сто. В ЕС е същото. У нас - лихвеният процент е по-нисък от инфлацията", коментира Владимиров.


Очаква се скоро Европейската централна банка и Федералният резерв да се произнесат за размера на лихвите. При наченки на рецесия обаче веднага ще спрат вдигането на лихвите.