Българските биофермери не успяват да заситят пазара. Търсенето е огромно, но предлагането е недостатъчно, пише Монитор.

Това е един от проблемите, които ще се дискутират по време на шестата национална среща на биопроизводителите. Тя ще се проведе по традиция по време на международното изложение „Агра” в панаирното градче в Пловдив на 20 февруари.


Без субсидии
Един от акцентите на форума ще е нидерландският опит в биоземеделието, съобщиха организаторите. Нидерландия - близо три пъти по-малка от България, но с близо три пъти по-голямо население, има водеща роля в света в аграрните технологии, включително и в биоземеделието.

75 хиляди хектара (4%) от земеделската площ на страната се обработват по биологичен начин. Както площите, така и сертифицираните биокомпании непрекъснато се увеличават.

Делът на биопродуктите на пазара е нараснал през миналата година на 4,3 процента. Нидерландските биопроизводители са единствените в Европейския съюз, които не получават подпомагане на площ за биопроизводство.

Кръгово земеделие
Амбициите на Нидерландия е да бъде лидер в кръговото земеделие след десет години. Страната вече има разработена визия и план за действие, а нидерландските производители и преработватели са окуражавани да търсят за „затварянето” на кръга във фермите си партньори в други страни, като България е една от тях.

Асоциации
Сред специалните говорители на конференцията е Мариан Блум, мениджър в Knowledge & Innovations -Bionext, която обединява трите големи биоасоциации в Нидерландия: на фермерите, на преработвателите и на търговците. Пазарните тенденции и възможности за реализация на биопродукти ще бъдат представени от нидерландската компания Tradin Organic, водещ търговец на биосемена и плодове за хранителната промишленост.