Заради очакваните високи цени на агнешкото по Великден, българинът отсега се запасява с любимото месо, пише Стандарт мюз бг.

У нас влиза месо от Северна Македония, което е с около 20% по-евтино от българското, а цената във фермите у нас е между 10 и 12 лева за кг живо тегло, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Проверка установи, че в много от хранителните магазини има промоции. Там четвъртинка плешка струва 20.99 лв., а заден бут е 22.99 лв. за килограм.

Българското агнешко за Великден може да прескочи 30 лв., прогнозират производители. В момента обаче крехкото и прясно месо от родни ферми струва 25 - 26 лв. за килограм.

Това е и причината хората да се запасяват за християнските празници отсега и да слагат месото във фризера.

Родното агнешко на щанда е с около 10 процента нагоре спрямо миналия Великден и Гергьовден.