НСИ с интересни новини за заплатите и харчовете на българите
Общият доход средно на лице от домакинство нарасна през периода януари - март 2018 година с 9,8% спрямо същото тримесечие на 2017 година, достигайки 1407 лева, но е под средният доход от 1449 лева, отчетен през последното тримесечие на предходната година.
Най-висок относителен дял през първото тримесечие имат доходите от работна заплата (56,3%), следвани от доходите от пенсии (27,0%), доходите от самостоятелна заетост (6,7%) и тези от социални обезщетения и помощи (3,0%).
В номинално изражение доходите от работна заплата нарастват до 792 лева от 710 лева година по-рано (повишение с 11,5%), доходите от пенсии се увеличават до 380 от 372 лева (повишение с 2,1%), докато тези от самостоятелна заетост се увеличават от 72 на 94 лева (скок с 30,9%), а доходите от социални обезщетения и помощи нараства от 40 до 41 лева (с 1,9%).
В същото време общите разходи средно на лице от домакинство се увеличават през периода януари - март 2018 година с 11,5% спрямо година по-рано, достигайки 1263 лева, но са под средните разходи за 1368 лева, направени през четвъртото тримесечие на миналата година. Най-голям относителен дял заемат разходите за храна (30,4%), следвани от тези за жилище (18,4%), за данъци и социални осигуровки (14,1%) и за транспорт и съобщения (11,9%).
Спрямо година по-рано разходите за храна и безалкохолни напитки като абсолютна стойност нарастват с 11,0% (от 346 на 384 лева), за здравеопазване - с 13,1% (от 67 на 75 лева), а тези за жилища се увеличават с 2,4% (от 228 на 233 лева). Увеличение с 19,9% на годишна база бележат разходите за транспорт и съобщения (от 125 на 150 лева), за алкохолни напитки и цигари - с 6,5% (от 50 на 53 лева) и за данъци и социални осигуровки - с 16,9% (от 152 на 177 лева).
Според НСИ в началото на настоящата настъпва промяна в потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинството в сравнение с година по-рано, като по-съществено нараства потреблението на зеленчуци, яйца, месо и плодове при намаляване на консумацията на хляб и тестените изделия и запазване без промяна на потреблението на сирене, зрял фасул и олио.
Последвайте ни
1 Коментара: