Цените на горивата продължават да се покачват. За последните три месеца бензинът е поскъпнал с 53 стотинки за литър, показват данните на платформата FUELO, съобщава bTV.

Виждате как са се променили цените на бензина за тримесечие. В началото на януари сме плащали средна цена на литър 2,41 лв. През март обаче имаме ръст с над 30 стотинки. А днес средната цена достига 2,94 лв. за литър.
 


Поскъпването на дизела е още по-осезаемо - за последните три месеца плащаме с почти 60 стотинки повече за литър.
 Ако през февруари ръстът е с около 10 стотинки за месец или 2,55 лв., днес цената му вече надхвърля 3 лева.

Икономисти прогнозират цените на горивата да се задържат около 3 лева за литър и през следващите месеци. Един от основните фактори, който влияе на цените е войната в Украйна. Ако тя приключи, според експерти санкциите ще продължат да оказват влияние на цените от три до шест месеца. А заради цялостната промяна в енергийния баланс на Европейския съюз, засега не се очаква връщане към старите цени на горивата.

Експерт посочи с колко ще поскъпнат горивата у нас, ако Русия спре доставките

Търговецът Юлиан Вълчев отчита една трета по-малко шофьори на колонките от началото на годината досега. „Тези, които са от заплата на заплата, си сипват по 20/50 лв. Масово зареждат на конкретна сума, за да изкарат до следващото получаване на пари, не се зарежда до горе, както преди“, казва Вълчев.

На столична бензиностанция все още цената за бензин и дизел не надхвърля 3 лв. на литър. Цените на горивата у нас в момента са най-ниските в Европейския съюз, отчитат от Българската петролна и газова асоциация.

„Средната цена за Европейския съюз на литър дизел е 4,05 лв. Средната цена за бензина в ЕС е 4 лева. В по-средносрочен план нещата не са толкова оптимистични, защото търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Това води до по-високи цени на суровината, а това и до по-високи цени на нашите колонки“, обясни Светослав Бенчев, гл. юрист на Българската петролна и газова асоциация.

„Инфлацията отбелязва рекорди. В Еврозоната към март на година база вече е 7,5%. В България ние имахме последно 10% на годишна база за февруари. Дори и сега да спре войната, ние бихме могли да усетим най-рано ефекта лятото или от есента на тази година на едно стабилизиране на цените“, казва икономистът Румен Гълъбинов.

Оптимистичната прогноза на експертите е евентуално понижение от малко под 3 лева на литър.