Европейските фондови пазари нарастват за пръв път през последните три сесии на търговия, тъй като инвеститорите вече не изглеждат чак толкова притеснени от ескалиралото в последно време напрежение между САЩ и Иран.

В петък глобалните пазари на акции се оказаха под силен натиск от продажби след убийството на висш ирански генерал при американската атака с дрон на летището в Багдад.

Негативното инвеститорско настроение се пренесе и по време на европейската и в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник, но американската фондова борса успяха да обърне посоката в края на вчерашната сесия, като и трите основни фондови индекси приключиха на зелена територия.

Въпреки днешното ново нарастване на враждебната реторика от иранска страна липсата на по-конкретни сигнали за по-нататъшна ескалация на конфликта между Вашингтон и Техеран доведе до поскъпване на европейските акции.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 се повишава с 0,38%, френският CAC- 40 - с 0,35% и британският FTSE100 - с 0,21%, като най солиден ръст от 0,86% бележи германският индекс DAX -30.

Доброто представяне на борсата във Франкфурт се дължи най-вече на силно поскъпване с 3,77% на акциите на германската компания за микрочипове Infineon Technologies. Целият технологичен сектор се представя силно, като европейският регионален технологичен индекс SX8P нараства с 1,4% благодарение и на доброто повишаване на американския аналогичен сектор в края на вчерашната търговия.

Европейският автомобилен подиндекс SXAP пък се повишава с 0,9% благодарение на ръст с 1,45% на акциите на BMW, след като притежаваната от немската фирма компания Rolls-Royce отбеляза скок с 25% на продажбите си през 2019-а година.

В същото време обаче акциите на Aston Martin се сриват с над 13%, тъй като британската автомобилна компания за луксозни автомобили предупреди, че нейната основна годишна печалба може да спадне повече от 45% спрямо предишната година, цитирайки слабото търсене в Европа.

Фючърсите на американските фондови индекси също се търгуват на зелена територия преди старта на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA нараства със скромните 15 пункта (с 0,05%), на S&P500  - с 0,04% и на технологичния Nasdaq100 - с 0,3%. Снощи те обърнаха първоначалния негативен старт, нараствайки в края на сесията съответно с 0,24%, с 0,35% и с 0,56%.

По този начин и трите основни американски индекса вече се търгува на по-малко под 1% под техните рекордни върхове от 2-ри януари, като DJIA е с 0,6% под историческия връх от 28 868,80 пункта, S&P500 - с 0,4% под пика от 3 246,28 и Nasdaq Composite - с едва 0,2% под рекордния връх от 9 092,19 пункта.

Акциите на Tesla Inc. нарастват на извънборсовата търговия с 1,67%, след като компанията осъществи първите си доставки на електромобили Model 3 на китайските си клиенти, които бяха произведените в новата фабрика в Шанхай.