Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че САЩ все пак няма да вземат на прицел ирански културни забележителности.  


Шефът на Пентагона настоя, че САЩ "ще спазват законите на военния конфликт", в случай на война с Иран. 

Попитан, дали това изключва нанасянето на удари по културни забележителности на Иран, Ескпер отговори: "Това са законите на военния конфликт".

Огромна мощ: САЩ показаха 52 F-35, които ще изпепелят Иран, пращат шест B-52 в региона ВИДЕО

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предипреди Иран, че американските военни ще нанесат удари по ирански културни забележителности, ако Иран нанесе ответни удари по американски активи, за да си отмъсти за ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани. Иранският високопоставен военен загина при американски удар в Ирак. 

Както е известно, САЩ от много време разполагат със списък с потенциали цели, както в Иран, така и извън него, в Близкия изток. Целите и военните планове редовно се обновяват, включително и с оглед на последните враждебни действия на Техеран.  

Официалните лица отказват да обсъждат списъка, но е известно, че той включва редица ирански военни обекти, като ракети, ПВО и командни центрове.  

Foreign Affairs: Каква може да бъде войната с Иран?

Всяка една цел преминава през строг процес на одобрение в рамките на американската армия, като Пентагонът преценява дали всяка цел е легална, подходяща и пропорционална на всяко иранско действие. 

Единствено след края на този процес списъкът с потенциалните цели отива за одобрение при президента.