Евтина почивка с пазарлък по телефона си осигуряват нашенци. Българи масово звънят директно на рецепцията на хотела и искат минимум 10 на сто отстъпка от обявените оферти, като заявяват, че резервират директно, а не чрез посредник и затова искат да им се спести съответната комисионна.

Освен това голяма част от клиентите искат отстъпка и ако наемат повече от две стаи или ако са компания от 7-8 човека. През това лято тенденцията вече е осезаема, разказаха представители на хотелиерския бранш, цитирани от “Труд news”.

Повечето рецепционисти или управители имат зелена светлина да правят намаления, тъй като за първи сезон от десетилетия ситуацията със записванията е толкова трагична, обясниха представители на сектора. Хотелите бяха изцяло пълни буквално за три седмици - от около 25 юли до към 15-ти август, при това записванията се бавиха в последния момент и до дни преди това не бе ясно дали местата за настаняване ще успеят да си осигурят пълна заетост в най-върховия сезон.

Затова и от рецепциите предпочитаха да дават отстъпки в последния момент, за да покрият поне разходите си за персонал, ток, както и за зареждане на шведските маси. В резултат обаче мълвата, че ако резервираш по телефона директно можеш да получиш отстъпка се разпространи сред клиентите и те буквално отказваха да си запазват ваканции без намаление от поне 5 на сто за избраните от тях дати.

Освен за резервации в морските курорти по същия начин процедират вече българите и за почивки на планина или за резервации в спа хотели.

Ясно е, че с отстъпки по телефона хотелите си решиха временен проблем, но тепърва ще имат неприятности, защото вече с нищо не могат да убедят хората, че цените, предлагани в сайтовете и от агенциите са реалните. По този начин или ще отблъснат клиенти, ако в даден момент прекратят практиката с намаления по телефона или партньорите си - туроператори и резервационни платформи, които освен да ги продават инвестират и в рекламата на съответните места в чужбина.

Заради наплива на резервации по телефона една част от хотелите пък решиха, че могат и да се пълнят сами, без партньор, което доведе до отлив на чуждестранни клиенти, които ако не могат да резервират директно през сайта на мястото за настаняване веднага, просто намират алтернативен хотел за престоя си, обясниха туроператори, които от дълги години продават местата за настаняване в родните курорти.

Друг минус на резервациите по телефона е, че повечето хотели имат различен тип стаи. Можете да резервирате двойна стая, а да получите такава с гледка море, планина, парк или основно шосе, стаята да е по-просторна или по-малка, да е на кофти етаж - партерен, където има повече мухъл или пък да е без тераса.

Тъй като по телефона не можете да разгледате опции, за разлика от сайта на хотела или в онлайн платформи, от хотелите най-често хитруват като правят отстъпка на напористите клиенти, но след това ги настаняват в стаи с по-ниско качество, които обичайно предлагат с отстъпка.

Клиентът обаче вече няма как да протестира, защото е получил така жадуваната отстъпка. Или с други думи и в туризма принципът евтиното излиза скъпо е валиден с пълна сила.

Причината хората да се пазарят толкова през това лято е, че заради инфлацията и поскъпването на всички разходи за ток и хранителни продукти, цените на нощувките в хотелите се вдигнаха с близо 30 на сто и в добрите четиризвездни и петзвездни места за настаняване нощувката на човек е около 120-150 лева на вечер. Така семейство с едно дете плаща поне 2000 лева за седмица “ол инклузив на морето”, при това ако детето е много малко. Иначе цената скача с още поне 500 лева.

В края на сезона

Рискове от фалити

Хотелиерите твърдят, че трудно ще оцелеят заради слабия сезон.

Заради трудният летен сезон е възможно в края му част от хотелите да обявят фалит или да си търсят нов собственик, прогнозираха представители на туристическия бранш. Сезонът продължава максимум 45 дни, при това едва през половината от това време местата за настаняване бяха почти изцяло резервирани.

Разходите на хотелиерите се увеличиха драстично, а цените, въпреки 30-те процента отгоре спрямо миналата година, бяха удържани, тъй като в противен случай нямаше да има никакви туристи в курортите, обясниха от бизнеса.

Затова и хотелиерите са на ръба на оцеляване, а печалбата им много свита, ако въобще има такава, твърдят представителите на сектора. Тази печалба е необходима на инвеститорите е необходима за да инвестира в реновиране на обектите, в повишаване качеството на услугата, в задържане на персонала и т. н, както и да плащат за реклама, допълват от бранша.

От бизнеса се оплакаха и че управляващите буквално са успели да изгонят немските туристи, които са сред традиционните ни пазари и резервират в крилата на сезона. Причината е, че не бе спазено обещанието през миналата година да се финансира с 35 евро всеки турист, пристигнал с чартърен полет у нас.

Прогнозите са за топло време и гладко море

До 50 на сто намаление през септември

Цените на чадъри и шезлонги остават без промяна

Чадърите и шезлонгите запазват цената си до края на летния сезон.

Цените на морската ваканция след 10 септември традиционно са с около 50 на сто по-евтини в сравнение с офертите за най-високия сезон - през първите три седмици на август. Първите по-изгодни оферти в края на лятото започват от 20-ти август, когато хотелите предлагат с 20-30 на сто по-ниски цени за настаняване. И за този период се очаква записванията да се случват в последния момент, както бе през по-голяма част от лятото тази година, прогнозираха представители на бизнеса.

За периода могат да бъдат намерени оферти на цени от по 80-100 лева на вечер за пакет “ол инклузив” за двама или между 550 и 800 лева за седмица, като по-висококатегорийните места за настаняване са по-скъпи и морето за двама излиза по 1000-1200 лева средно.

Добрата новина за търсачите на евтини оферти е, че през последните години септември предлага отлични условия за морска ваканция. Времето вече е по-прохладно, няма ги горещите летни дни с температури над 35 градуса, морската вода още е приятна и топла, а най-често и без бурни вълни. Единственият риск за плажуващите е да случат на дъждовно време, но тогава могат да се възползват от разходки из местните забележителности или да се наслаждават на коктейли.

Въпреки по-изгодните оферти, ако резервират хотел без собствен плаж, чадъри и шезлонги, туристите трябва да са подготвени, че концесионерите и наемателите на ивиците не правят отстъпки, а средната цена за наем на плажно приспособление това лято е 8-10 лева за брой. Тоест за двама чадър с два шезлонга струва от порядъка на 24-30 лева на ден.

След девет дни комшар с 4 бала вълнение

Мъртвото вълнение си отиде от Бургаския залив 

Флагът вече е жълт

Летовниците на плажа и спасителите по вишките вече са спокойни.

След девет дни кошмарно вълнение от четири бала, на десетия ден - вчера, “мъртвакът” си отиде. В първия ден без опасното течение, знамето по вишките на Бургаския плаж бе жълто - все пак за внимание за остатъчни подводни ями.

Гнусна гледка по БГ плажовете: Ивицата е изядена, а ужасът продължава! Апокалиптични СНИМКИ и ВИДЕА

“Морето постепенно утихва. Мъртво вълнение няма, но флагът е жълт, защото вълните все още са високи. Вятърът е югозападен и пускаме летовниците да се къпят, но без надуваеми предмети- пояси, топки или кресла”, казаха спасителите. Те обясниха, че ако в следобедните часове задуха бриз, тогава флагът вече може да стане зелен.

По принцип, когато “хване”, мъртвото вълнение не пуска от лапите си залива в продължение на нечетен брой дни- 3, 5,7,9...

Този август, след деветия ден, може да се каже, че е спокойно, разкриха опитни морски вълци. Мъртвото вълнение си спази традицията да ни държи девет дни на нокти, добавиха стражите. Те се надяват морето да е спокойно до края на месеца.

Заради забраненото къпане по време на “мъртвака”, родителите затегнаха контрола и за това време няма нито едно изгубено дете, поне в района на нашите постове, коментираха от Северния плаж.

От слуховете за Каховка до студена вода и вълни

Поредица от драми за летните курорти 

Почивката бе въпрос на късмет

Летният сезон е един от най-лошите през последните десетилетия, твърдят от бизнеса.

Летният морски сезон бе изключително сложен, като се редуваха реални и измислени драми, които доведоха до отлив както на чужди, така и на родни туристи, обясниха представители на туристическия сектор. Първият отлив бе заради слуховете, че взривът в язовира “Нова Каховка” ще замърси родното море и ще го направи опасно. Прогнозите не се сбъднаха, но заради тях се отмениха чартъри от чужбина, а редица българи се отказаха от ваканцията си у нас.

Вторият препъникамък за родния морски туризъм това лято бе лошото време в началото на сезона, което позволи истински плаж чак в началото на юли, когато се стопли и морската вода.

Поредната драма бе в края на юли, когато природен феномен извади морска вода от дълбините на Черно море и къпането на брега се превърна в истинско моржуване. Тъкмо се стопли морето и дойде ред на мелтема, огромни вълни и мъртво вълнение, които направиха плажовете недостъпни в продължение на десетина дни, особено по Южното Черноморие.

Ваканцията през това лято си беше въпрос на чист късмет, да успееш да хванеш точно малкото дни, в които морето бе спокойно и времето хубаво, без силни ветрове или невероятни жеги.

Затова и масово резервациите през тази година, извън ранните такива от редовни клиенти, се случваха в последния момент, обясниха хотелиерите. Несигурността доведе до изпиляване на цените на ръба на оцеляване и до загуби за бизнеса, категорични са от бранша.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук