Пазарът на електроенергия за 2007 отчита 100% ръст. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Според него има значително увеличение на цените на сделките на свободния пазар.
Общото количество енергия на пазара е 7.5 млн. мегават часа. Проблем създават квотите, които се определят от енергийния регулатор за т.нар. защитени потребители. Според него е много важно да се създаде енергийна борса. България продължава да бъде нетен износител на електроенергия, транзитираме много по-малко енергия, а повече изнасяме на Юг и на Запад от България, посочи заместник-министърът. Според него търгуването на електроенергия на свободния пазар ще позволи да се определят истинските цени и да се стигне до повече възвращаемост на инвестициите. По думите на Куюмджиев в момента в повечето от централите работят на ръба на оцеляването с цел да се поддържа сравнително ниска цена на електроенергия.
Енергийната борса най-вероятно ще бъде структурирана пролетта и тогава ще решим кой модел да изберем в зависимост от ЕС, посочи Куюмджиев. Предстои да се реши дали да се избере модела на Пражката борса, Лайпциг или Мадрид. Основният момент тук е кой ще бъде собственик на борсата, как ще се търгува там и дали тя ще бъде свързана с фондовата борса, обясни заместник-кметът.
На въпрос дали има някакво решение за АЕЦ “Белене” и докога българската държава ще чака германския инвеститор да се произнесе, Куюмджиев заяви, че все още няма никакво решение и поставен срок за подписване на договора. Сега споразумението с RWE е парафирано и трябва да бъде одобрено от Надзорния съвет на компанията. "Лично за мен ще е глупаво, ако не влязат в “Белене”, защото ядрената енергетика е уникално инвестиционно предложение в Югоизточна Европа и ако не са германците, някой друг ще дойде на тяхно място”, заяви Куюмджиев.
Десислава Вангелова, БЛИЦ