Както съобщих още миналата седмица, нашето правителство договори нови количества втечнен газ, които да подсигурят енергийните ни нужди до пролетта. Това заяви бившият премиер Кирил Петков пред bTV.

"За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април за две седмици намерихме терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да използва този наш опит", посочва той. 

"Апелираме да не се всява страх сред населението и сме на разположение да окажем съдействие", допълва Кирил Петков.

"Приоритет на правителството трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ е, че може да бъде спрян по всяко време", отбеляза бившият премиер. 

БЛИЦ припомня, че по-рано днес служебният кабинет "Донев" разобличи газовите шашми на Петков. Заради това бе съставен междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката.

Междувременно от партия "Продължаваме Промяната" (ПП) изпратиха своя позиция до медиите, като отговориха на критиките на служебното правителство за ситуацията с газа. 

"Както стана ясно още миналата седмица, правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30$ по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ", посочиха от ПП.

По думите им за октомври вече има договорен слот, за ноември също има две опции, като предложиха на служебния кабинет да ги разгледа.

"През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит", допълниха от доскоро управляващата партия. 

Те апелираха да не се всява страх сред населението и заявиха, че остават на разположение да окажат съдействие.

"Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ е, че може да бъде спрян по всяко време. Припомняме на българското общество, че не Кирил Петков и Александър Николов спряха доставките по газовия договор, а "Газпром" - едностранно и в нарушение на договора с България", допълниха от "Продължаваме Промяната".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук