На нито един потребител на електрическа енергия няма да му бъде спрян тока, ако не подпише договор с доставчик на енергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик радио.

"На нито един потребител на електрическа енергия няма да му бъде спрян тока, ако не предприеме мерки да подпише договор с доставчик на енергия. Ако такъв договор не се сключи в законоустановения срок, той ще получава ток от така наречения доставчик от последна инстанция, но на по-висока цена, подчерта министър Теменужка Петкова, коментирайки темата за либерализацията на пазара на електрическа енергия", обясни още тя.

Министър Петкова заяви, че битовите потребители могат да останат на регулирания пазар, но до 2025 година.

Относно влиянието на пандемията върху енергетиката тя посочи: "Пандемията се отразява и на енергетиката, но предприети мерки още от март се прилагат и енергийната система работи нормално".


Теменужка Петкова заяви, че няма проблеми в големите енергийни дружества, като АЕЦ "Козлодуй". Тя направи преглед и на възможностите пред българската енергетика във връзка със завишените изисквания за отделяне на парникови газове.

"Що се отнася до 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" имаме площадка на която може да бъде изградена нова мощност. Има и три технологии, предвидени за този блок - две руски и една американска. Целта е 7 ми блок на Козлодуй да бъде с различна технология", подчерта министър Петкова.

"4000 мегавата ще излязат от експлоатация до 2050, това са въглищните централи и те трябва да се заменят с други мощности", каза още тя.

Тя коментира и темата за работата на въглищните централи в страната. Според нея, темата трябва внимателно да се обмисли, да се анализира и чак тогава да се взимат решения. До 2030 година България ще ползва тези мощности, подчерта Петкова.

По отношение на бъдещето, министър Петкова обясни, че продължава процедурата по АЕЦ "Белене", има 5 компании, които са заявили, че ще подадат обвързваща оферта и допълни, че няма яснота какъв ще бъде финала на тази процедура