България стриктно спазва европейските правила при реализирането на проекта за газопровод „Балкански поток“ на наша територия. Това заяви по БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Ние стриктно сме спазили всички изисквания както по отношение на природния газ, така и по отношение на обществените поръчки и на регулаторната рамка“, каза тя.

Министър Петкова отбеляза, че съществува и една основна разлика в сравнение с други проекти – собствеността върху тръбата е изцяло българска.

Собствеността е изцяло на държавата, цялата инфраструктура ще се управлява от държавната „Булгартрансгаз“. Това са много съществени разлики. Този проект се реализира изцяло на наша територия. Проектът се финансира със средства на „Булгартрансгаз“ и заем, който ние ще плащаме впоследствие към банките кредиторки“, посочи Петкова.

Тя заяви, че цената на „Балкански поток“ е 1,1 милиарда евро.

Министър Петкова също така смята, че „Балкански поток“ не нарушава европейското законодателство, ако имаше проблеми с него, то проектът щеше да бъде спрян отдавна. В същото време тя призна, че саудитска компания „Аркад“, която се занимава със строителството освен италиански е наела и руски компании. Според Петкова това е нейно право да решава какви компании да бъдат привлечени.

САЩ многократно са се обявявали срещу строителството на „Турски поток“ и неговото продължение през България, което ние наричаме „Балкански поток“, защото тази тръба ще транзитира руско „синьо гориво“. Според Вашингтон това само ще засили руските позиции в региона и съответно това е във вреда на евроатлантическата сигурност.

Днес стана ясно, че САЩ са приели нови санкции срещу „Турски поток“ и „Северен поток“, които засягат компаниите заети с изграждането им.