Цените на петрола се повишават в петък, задържайки се около шестседмичния си връх, след като американските компании в Мексиканския залив спряха повече от половината от производството си заради тропическа буря, съобщава CNBC.

В същото време напрежението в Близкия изток също продължава да оказва влияние върху търговията с „черно злато“, съобщава Инвестор бг.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,66% до 60,60 долара за барел за доставка през август. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,74% до 67,01 долара за барел.

До четвъртък американските компании в Мексиканския залив са спрели производството на повече от 1 млн. барела на ден или 53% от общата продукция от региона заради тропическата буря Бари, която се очаква да достигне до сушата в събота и да се превърне в ураган от първа категория със скорост на вятъра от 119 км./ч.

Междувременно стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са намаляват за четвърта седмица подред с 9,5 млн. барела на ден.

Ким Кванг Рей, анализатор в Samsung Futures, коментира, че големият спад на запасите от суров петрол в САЩ и геополитическите рискове ще поддържат Брент и WTI на сегашните им нива.

„Тъй като геополитическите рискове, свързани с Иран, вероятно ще продължат да съществуват, това ще подкрепи WTI да остане над 60 долара за барел, докато за Брент очакванията ми са да се задържи над 65 долара за барел“, обясни още Ким Кванг Рей.

Предполагаемият опит на Иран да блокира британски танкер повиши напрежението в Близкия изток след атаките срещу танкери и свалянето на американски дрон през юни.

В същото време Организацията на страните износителки на петрол заяви в месечния си доклад, че светът ще се нуждае от 29,7 млн. барела петрол на ден от 14-те членове на картела през 2020 г. Това е спад с 1,34 млн. барела спрямо тази година.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,13% до 1408,5 долара за тройунция на фона на перспективите за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,12% до 96,553 пункта. Доларът поевтинява с 0,16% спрямо йената до 108,33 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,42% до 0,7003 долара.