Основният проблем с поддръжката на гробищните паркове идва от липсата на закон. За такъв се говори повече от 20 години, но реален резултат няма. Това заяви за "Лице в лице" по bTV общинският съвет от ВМРО Карлос Контрера по повод нелегалните погребения, които бяха установени в района на село Клисура.

,,В момента имаме един бизнес, свързан с предоставянето на такива услуги, в който няма държавна регулация, което позволява да има една голяма сива зона. Заради липсата на такава регулация гробищната мафия продължава да взима пари, но да не върши нищо, или да го върши некачествено'', обясни Контрера.

По думите му фактът, че общинските съветници не назначиха проверка по този случай говори, че "някой се опитва да прикрие нещата".

От ГЕРБ избягаха от разговора, като така засилихи съмненията, че се опитват да прикрият проблема, а не да го разрешат. Това че няма проверка показва, че някой се опитва да прикрива нещата. Ако се правим, че няма проблем, той само ще се задълбочава, посочи още общинският съветник от Столична община.

Той поясни още, че за гробищните паркове по принцип се водят регистри, но в случая със село Клисура такъв регистър изобщо не е имало.

Ето защо е необходимо да се приеме Закон за погребално-обредната дейност, отбеляза Контрера.

По темата с протестите на служителите от градския транспорт Контрера заяви, че подкрепя техните искания.

Имат основания да протестират – на първо място, две години ефектът от коронакризата не беше компенсиран по отношение на обществения транспорт. Освен това има и забавяне на заплатите, т.е. няма как хората да им се забавят заплатите и да бъдат доволни. Друг проблем е поддръжката на автопарка заради липсата на средства. Част от автобусите не могат да излязат от гаражите, алармира той.

Той призова държавата да подпомогне градския транспорт в София с поне 144 млн. лева, като не изключи вероятността тази сума да се увеличи заради цената на природния газ.