Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов попадна в епицентъра на грандиозен скандал, а в действията му прозира задкулисен лобизъм за пробутване на нелегитимни фирми и хора в гробищните дейности. Грозната ситуация с елементи на мародерство се развива на територията на гробищен парк "Малашевци".

Според наши източници, Антов чрез неговия приближен инспектор в "Малашевци" Велислав Георев, толерира фирми, които не са вписани в масива на "Гробищни паркове" и следователно нямат право да работят. Освен Георев се подозира, че Антов лобира и за назначаването на още негови хора в общинското предприятие.

Съответните компании се възползват от "щедростта" на Антов, която едва ли е безплатна, и печелят хиляди левове на ден на гърба на мъката и нещастието на опечалените. 

Безобразието продължава с години и изключително доходоносно, защото местата за гробове в София се изчерпват и близките на починалите търсят всевъзможни начини, за да ги изпратят достойно до последния им дом. Това включва и изработването на скъпоструващи каменоделски плочи, чиято цена достига до над 10 000 лева.

В същото време опечалените са готови да жертват спестяванията си, но да уважат паметта на почиталите си роднини.

Според представили на легитимни фирми, с които репортерите на БЛИЦ разговаряха, вкарването на незаконните компании в бизнеса с гробищни услуги ги облагодетелства с колосални печалби, с част от които те си осигуряват влияние.
 


В същото време Антов се изявява като голям морален стожер и основен претендент за вкарването на ред в този вид услуги.

Истината обаче е, че с допускането на нелегитимни фирми до гробищните дейности се създава не само огромен хаос, но и държавата губи огромни приходи от невнесени данъци и осигуровки.

Крайно време е столичната кметица Йорданка Фандъкова и прокуратурата да се намесят решително и да проверят из основи механизма на ходатайството, а след това да разплетат пъзела, от който лъха на корупция.

БЛИЦ разполага с информация, че Антов е обект на множество сигнали и жалби до компетентните органи. За това е крайно време службите да се размърдат!